Antena 3 CNN Externe "Doar înlăturarea clanului Putin poate garanta stabilitatea lumii!" | Consilierul lui Zelenski acuză Rusia de lovitura de stat din Niger

"Doar înlăturarea clanului Putin poate garanta stabilitatea lumii!" | Consilierul lui Zelenski acuză Rusia de lovitura de stat din Niger

Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, susține că Rusia a provocat lovitura de stat din Niger, în contextul în care situația pe frontul din Ucraina nu este marcată de avansuri spectaculoase pentru niciuna dintre părțile în conflict.

"Doar înlăturarea clanului Putin poate garanta stabilitatea lumii!" | Consilierul lui Zelenski acuză Rusia de lovitura de stat din Niger
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Aug 2023   •   15:40

"Acum este absolut clar că Rusia se află în spatele așa-numitei 'lovituri de stat militare din Niger. Este o tactică standard a Rusiei: să distragă atenția, să profite de moment și să extindă conflictul.

Sprijinul exprimat față de rebeli de către reprezentanții pro-ruși din Mali și Burkina Faso (unde grupul paramilitar Wagner joacă un rol activ) nu face decât să întărească teza că Rusia are un scenariu global de a provoca instabilitate, pentru a submina securitatea mondială.

Este timpul să tragem concluzia corectă: doar înlăturarea clanului Putin și trimiterea Rusiei într-o renaștere politică poate garanta inviolabilitatea regulilor și stabilitatea lumii", a scris Podoliak (foto) pe Twitter.

Guvernele din Burkina Faso și Mali au anunțat, luni, că o intervenție militară pentru a-l reinstala la putere pe președintele nigerian Mohamed Bazoum, răsturnat de la putere în urma unui puci militar recent, ar reprezenta "o declarație de război" împotriva celor două state africane.

Potrivit unui comunicat comun, guvernele de la Ouagadougou şi Bamako - instalate tot prin lovituri de stat - "avertizează că orice intervenție militară împotriva Nigerului ar echivala cu o declarație de război împotriva Burkina Faso și Mali".

Reacția a venit la o zi după ce, duminică, liderii ECOWAS (Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest) au dat un ultimatum de o săptămâna juntei militare din Niger pentru "a reveni complet la ordinea constituțională", afirmând că nu exclud "recurgerea la forță" dacă este cazul.

Rusia își urmărește interesele în Africa prin intermediul grupării Wagner

Rusia va continua să-și urmărească interesele în anumite state africane prin intermediul Wagner, după cum reiese dintr-o declarație făcută  de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după rebeliunea grupării paramilitare.

Într-un interviu pentru Russia Today, Lavrov a spus că scurta revoltă armată a mercenarilor nu va modifica prezența grupului în Africa.

"Pe lângă relațiile cu această grupare militară privată (Wagner), guvernele din Republica Centrafricană (RCA) și din Mali au contacte oficiale cu conducerea noastră. La cererea lor, câteva sute de militari lucrează în RCA ca instructori. Această muncă va continua", susținea Lavrov la momentul respectiv.

Anterior, presa internațională a relatat implicarea Wagner de partea gherilei RSF în conflictul izbucnit în Sudan, în primăvara acestui an.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close