Antena 3 CNN Externe Între Big Bang şi Apocalipsă: 10 septembrie, ora 10. Începutul sfârşitului lumii?

Între Big Bang şi Apocalipsă: 10 septembrie, ora 10. Începutul sfârşitului lumii?

Între Big Bang şi Apocalipsă: <font color=red>10 septembrie, ora 10. Începutul sfârşitului lumii?</font>
09 Sep 2008   •   16:38
LIVE WEBCAST DE LA CERN. LHC, EXPERIMENTUL SECOLULUI.
Pentru ştiinţă şi pentru omenire, Ziua Z a sosit. Miercuri vom afla dacă experimentul Large Hadron Collider va aduce date noi pentru a explica apariţia vieţii pe pământ sau va arunca lumea în hăurile găurilor negre. Pentru că, miercuri, debutează testul final din tunelul special aflat la graniţa Elveţiei cu Franţa. Antena3.ro vă ţine la curent cu tot ceea ce se întâmplă în jurul acestui proiect controversat. Puteţi urmări desfăşurarea evenimentului LIVE WEBCAST de la Centrul European pentru Cercetare Nucleară (CERN).

Large Hadron Collider - GALERIE FOTO

Apocalipsa şi găurile negre

Practic, miercuri, la ora 10, cercetătorii care se ocupă de acest proiect vor vedea dacă fascicolul de protoni poate trece prin cel mai mare acceleratorul de particule creat vreodată. În fapt, acest accelerator de particule provoacă şi spaimă unor cercetători sceptici în privinţa experimentului. Ei spun că, în loc să elucideze misterul apariţiei Big Bang-ului şi să ofere detalii despre Particula lui Dumnezeu, acceleratorul ar putea arunca omenirea într-o gaură neagră. Acest lucru se va întâmpla fie imediat, fie în decurs de patru ani, spun ei. Dacă ar fi să credem varianta mai lungă până la Apocalipsă, acest lucru ar coincide cu anul 2012, an la care se termină lumea în vechiul calendar mayaş.

5,4 miliarde de Euro pentru Magnetul uriaş

Centrul European pentru Cercetare Nucleară - cea mai importantă instituţie dedicată cercetării originilor materiei - a instalat în tunelul de la graniţa dintre Elveţia şi Franţa cel mai mare şi mai puternic detector de particule creat vreodată: un dispozitiv cântărind 12.000 de tone, desfăşurat într-un tunel cu o lungime de 27 de kilometri, având ca principal component, pe lângă alte 14 părţi, un uriaş magnet de 2.000 de tone, 16 metri înălţime, 17 metri lăţime şi 13 metri lungime. Proiectul LHC - Large Hadron Collider, este finanţat de 20 de state, a costat 5,4 miliarde ¤ şi va avea loc la o adâncime de 92 de metri sub centrul de cercetare situat în apropiere de Geneva. Experimentul ar trebui să dureze 10 ani, timp în care cel mai mare accelerator de particule din lume ar trebui să funcţioneze non-stop. Aşadar, condiţii optime permanente pentru producerea unei găuri negre, potrivit pesimiştilor.

Băsescu nu va fi prezent la Big Bang

Experimentul de miercuri, dacă va reuşi, va pregăti debutul proiectului Large Hadron Collider, care va avea loc pe 21 octombrie, în prezenţa şefilor de stat din 20 de ţări. Preşedintele României, Traian Băsescu, nu va fi prezent la acest eveniment pentru că România nu este încă parte integrantă a proiectului organizat de CERN, spune profesorul Nicolae Zamfir, de la Institutul de Fizică Nucleară. Totuşi, la acest experiment au participat şi câteva zeci de cercetători români, care vor ajuta la prelucrarea datelor obţinute.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close