Antena 3 CNN Externe Iran. O explozie şi focuri de armă, în timpul protestelor din Teheran

Iran. O explozie şi focuri de armă, în timpul protestelor din Teheran

Iran. O explozie şi focuri de armă, în timpul protestelor din Teheran
Sursa foto: Iran
20 Iun 2009   •   20:46

Explozie şi focuri de armă la Teheran în timpul unor noi proteste ale opoziţiei. Deflagraţia s-a soldat cu moartea atentatorului şi rănirea altor opt persoane. Într-un incident separat, cel puţin o persoană a fost rănită într-un schimb de focuri. Incidentele au loc în condiţiile în care mii de oameni au ignorat avertismentele puterii şi a ieşit în stradă pentru a protesta faţă de realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad. Poliţia a intervenit în forţă pentru a-i dispersa pe manifestanţi.

Atentatorul sinucigaş şi-a detonat încărcătura lângă un mausoleu. În urma deflagraţiei, cel puţin opt persoane au fost rănite. Atacul are loc în condiţiile în care între mii de manifestanţi s-au strâns în faţa Universităţii din Teheran pentru a contesta, din nou, rezultatul alegerilor din 12 iunie. Poliţiştii au intervenit în forţă folosind tunuri cu apă şi gaze lacrimogene. Incidentele au avut loc la câteva ore după ce şeful poliţiei avertizase că vor urma repercursiuni dacă opoziţia ignoră interdicţiile impuse.

"Vrem să subliniem că de azi înainte nu trebuie să aibă loc niciun protest ilegal care să conteste alegerile. Forţele de ordine vor acţiona ca să împiedice orice adunare sau protest planificat de unii. Orice instigatori care invită, prin orice mijloace, oameni la un protest ilegal vor fi arestaţi imediat", a avertizat Ahmad Reza Radan, şeful poliţiei din Teheran.

Rând pe rând, mai mulţi susţinători ai opoziţiei au fost arestaţi în ultimele zile de regimul Ahmadinejad. Ei sunt acuzaţi că ar fi pus la cale protestele pentru a răsturna gunernul, deşi, spun reprezentanţii puterii, autorităţile electorale au fost de acord cu renumărarea unor voturi.

Preşedintele în funcţie, Mahmoud Ahmadinejad, a fost declarat învingător în alegerile prezidenţial din 12 iunie cu 63% din voturi, faţă de 34% cât a obţinut principalul său rival, Mir Hossein Moussavi.

Antena 3

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close