Antena 3 CNN Externe Iran suspendă un ziar al opoziţiei. Noi proteste de stradă

Iran suspendă un ziar al opoziţiei. Noi proteste de stradă

Iran suspendă un ziar al opoziţiei. Noi proteste de stradă
Sursa foto: Mehdi Karroubi Etemad-e Melli
18 Aug 2009   •   12:07

Autorităţile iraniene au suspendat publicarea unui ziar de opoziţie ce ar fi trebuit să aducă acuzaţii că protestatarii anti-guvernamentali au fost violaţi în închisoare.
Ediţia de luni a Etemad-e Melli (Încredere naţională ) nu a mai apărut la standuri după ce autorităţile au descoperit că ar fi conţinut o declaraţie despre aceste acuzaţii, potrivit agenţiei de presă de stat.
Declaraţia era făcută de Mehdi Karroubi, candidatul liberal la alegerile prezidenţiale din iunie, al cărui partid editează ziarul. El dorea să se apere de o serie de atacuri ale stabilimentului politic, după ce a susţinut că femei şi bărbaţi au fost agresaţi sexual în timp ce erau reţinuţi.
Acuzaţiile de viol, ce au venit pe fondul altor abuzuri asupra prizonierilor ce au fost parţial admise de autorităţi, au atins o latură sensibilă a guvernului. Acesta au fost denunţate de preşedintele parlamentului, Ari Larijani, şi clericul conservator Ahmad Khatami, ce au cerut 80 de lovituri de bici pentru Karroubi pentru acuzaţii false.
Autorităţile au negat că au suspendat ziarul, subliniind că nu a apărut "din motive tehnice ".
Pe de altă parte, agenţia semi-oficială de ştiri Mehr transmitea că ?în conformitate cu legea, ziarul Etemad-e Melli ce aparţine lui Karoubi a fost suspendat până pe termen nedefinit," fără a se da un motiv.
Zeci de opozanţi sau adunat luni în centrul Teheranului pentru a protesta faţă de închiderea ziarului strigând ?moarte dictatorului?. Poliţia a intervenit din nou cu bastoane pentru a-i dispersa pe cei câteva zeci de demonstranţi.
Karoubi a ieşit pe locul patru la alegerile din iunie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: proteste de strada
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii în România!
x close