Antena 3 CNN Externe Iranul caută noi rezerve de uraniu. Ţările occidentale cer sistarea importurilor

Iranul caută noi rezerve de uraniu. Ţările occidentale cer sistarea importurilor

Iranul caută noi rezerve de uraniu. Ţările occidentale cer sistarea importurilor
Sursa foto: iran uraniu
25 Ian 2009   •   18:54

Puterile occidentale sunt de părere că Iranul rămâne fără materialul necesar fabricării de arme nucleare. Acestea au pornit o cursă internaţională pentru a opri importul acestui material în Iran, anunţă The Times.
Surse diplomatice susţin că rezervele de uraniu ale Iranului, obţinute din minereu de uraniu, ar putea fi epuizate în câteva luni. Ţări precum Marea Britanie, Statele Unite, Franţa sau Germania au pornit eforturi diplomatice intense pentru împiedica producătorii de uraniu să vândă acest material Iranului.
Stocurile de uraniu ale Iranului, obţinute din Africa de Sud în anii '70, sunt aproape pe terminate. Astfel, Iranul îşi dezvoltă propriile mine de uraniu, însă nu are suficient minereu pentru a avea un program nuclear susţinut.
Există, astfel, îngrijorări, că Teheranul ar putea căuta noi surse de livrare pentru a-şi putea susţine programul nuclear. Oficialii britanici cer Kazahstanului, unul dintre cei mai mari producători din lume, să ignore orice posibile abordări de obţinere a importurilor.
De asemenea, Uzbekistanul, care deţine de asemenea cantităţi mari de uraniu, a primit aceeaşi rugăminte.
Deşi nu există dovezi clare că Iranul intenţionează să cumpere uraniu din alte ţări, serviciile secrete occidentale privesc acest lucru ca pe unul dintre multele posibile puncte slabe în lanţul furnizărilor.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close