Antena 3 CNN Externe Iranul s-a oferit să înceteze atacurile asupra trupelor britanice din Irak

Iranul s-a oferit să înceteze atacurile asupra trupelor britanice din Irak

Iranul s-a oferit să înceteze atacurile asupra trupelor britanice din Irak
Sursa foto: Razboi Irak
21 Feb 2009   •   17:43

Iranul s-a oferit să înceteze atacurile asupra trupelor britanice din Irak, cu condiţia ca Marea Britanie să accepte continuarea programului său nuclear. Declaraţia a fost făcută de sir John Sawers, actualul ambasador al Marii Britanii la ONU, în cadrul unui documentar realizat de BBC. ?Mai mulţi iranieni au venit la Londra şi mi-au propus să servim un ceai la un hotel sau altul?, a spus diplomatul. ?Au făcut acelaşi lucru la Paris şi Berlin şi au comparat datele din cele trei direcţii?.
?Iranienii doreau să încheie o înţelegere prin care ei să oprească atacurile asupra forţelor noastre din Irak, urmând ca noi, în schimb, să le permitem să îşi continue programul nuclear?, a adăugat acesta, citaţi de publicaţia The Guardian, în ediţia online.
Marea Britanie a refuzat propunerea. Britanicii, alături de Statele Unite, Franţa, Germania, Rusia şi China a oferit stimulente economice Iranului şi sprijin pentru planul acestuia în domeniul energiei nucleare, cu condiţia ca Iranul să îşi suspende programul de îmbogăţire a uraniului. Consiliul ONU a cerut de asemenea o suspendare a acestui plan şi a impus sancţiuni Iranului, în cazul în care acesta nu se supune. Pe de altă parte însă, Iranul insistă că programul său nuclear are scopuri paşnice.
Agenţia Internaţională pentru Energia atomică a anunţat că Iranul contunuă să îşi extindă centralele nucleare, chiar dacă acest proces se petrece într-un ritm mai lent decât anul trecut.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Hassan Qashaqavi, a declarat sâmbătă că Iranul nu a desfăşurat niciodată atacuri militare asupra trupelor britanice din Irak. Ca răspuns la declaraţiile recente ale amasadorului britanic la ONU, Qashaqavi, citat de publicaţia Teheran Times, a subliniat că nu există nici o probă care să dovedească asemenea afirmaţii nefondate. El a adăugat că Iranul încearcă să ajute la reinstaurarea păcii în Irak şi Afganistan şi a purtat periodic discuţii cu forţele internaţionale prezente în aceste ţări pentru a îşi oferi ajutorul.
Antena3.ro

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close