"Isis", retras de pe lista oficială a ONU cu nume de uragane. Iată cu ce nume a fost înlocuit

de A.M.P    |    20 Apr 2015   •   08:43
"Isis", retras de pe lista oficială a ONU cu nume de uragane. Iată cu ce nume a fost înlocuit Foto: abcnews.go.com

Numele "Isis" a fost scos de pe lista oficială cu nume pentru viitoarele uragane, considerat inadecvat din cauza paronimiei cu acronimul grupării Stat Islamic, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), citată de Reuters.

Ca nume al zeiţei Egiputului antic, Isis s-a aflat pe lista OMM cu nume pentru uraganele din partea de est a Pacificului de Nord din 2016, a declarat purtătoarea de cuvânt a organizaţiei, Clare Nullis.
   
Dar ISIS este şi acronimul grupării militante Stat Islamic, ai cărei membri au cucerit părţi importante din Irak şi Siria şi pe care anchetatorii ONU o acuză de comiterea unor atrocităţi împotriva civililor.
   
Propunerea centrului regional al OMM a fost susţinută de Comitetul pentru uragane al organizaţiei, format din experţi din 27 de state membre şi teritorii şi care s-a reunit în Costa Rica în această săptămână, a declarat Nullis.

"Comitetul pentru uragane a scos numele Isis de pe lista sa şi a fost de acord să îl înlocuiască cu Ivette
", a precizat ea.
   
"Numele sunt scoase de pe listă, care se roteşte la fiecare şase ani, dacă sunt considerate inadecvate întrucât provoacă prea multe pagube şi victime", a precizat Nullis. Ea a adăugat că nu este cazul cu Isis.
   
Comitetul pentru uragane a fost de acord să retragă şi numele "Odile" şi a decis înlocuirea lui cu "Odalys" pentru sezonul 2020, a declarat ea.
   
Odile a traversat populara staţiune Baja California în septembrie, unde mii de turişti au rămas blocaţi, generând pene de electricitate şi inundaţii.

Parteneri
x close