Antena 3 CNN Externe Israel. Se preconizează un "tsunami politic"

Israel. Se preconizează un "tsunami politic"

Israel. Se preconizează un "tsunami politic"
30 Apr 2007   •   12:31

Comisia guvernamentală de la Ierusalim, care ancheteză războiul din Liban, va publica luni raportul preliminar privind gestionarea conflictului de către Guvern. Concluziile comisiei se aşteaptă să fie extrem de critice la adresa premierului israelian, Ehud Olmert, care se confruntă deja cu o popularitate foarte scăzută. Comisia de anchetă, constituită după încheierea războiului din Liban, a interogat peste 70 de responsabili politici şi militari. Concluziile nu se vor referi strict la războiul recent din Liban. Investigaţia începe din urmă cu şase ani, de la momentul retragerii unilaterale din sudul Libanului în mai 2000, şi până la ultima zi a conflictului din Liban, desfăşurat între 12 iulie şi 14 august.

Premierul Ehud Olmert şi ministrul Apărării, Amir Peretz, au anunţat o conferinţă de presă, imediat după publicarea rezultatului anchetei. Potrivit presei de la Ierusalim, membrii Comisiei urmează să pună în discuţie ?responsabilitatea directă? a premierului Olmert în ?eşecul? operaţiunilor militare din perioada conflictului din Liban. Şefului guvernului i se reproşează că a lansat un conflict la influenţa armatei. În plus, Olmert ar putea fi criticat şi pentru că şi-a fixat obiective, fără să verifice dacă acestea pot fi sau nu realizabile. Este cazul eliberării celor doi soldaţi capturaţi de Hezbollahul libanez pe 12 iulie. Comisia nu va recomanda, totuşi, demisia premierului Ehud Olmert.

Presa susţine că fostul şef al statului major-general al armatei israeliene, generalul Dan Haloutz, va face şi el obiectul unor critici dure. Potrivit anchetei, şefului guvernului - un fost sindicalist fără experienţă militară - s-a lăsat antrenat în conflict de şeful statului major. Dan Halutz a demisionat pe 17 ianuarie, după ce i s-a reproşat că a subestimat impactul celor 4.000 de rachete lansate de Hezbollahul libanez asupra nordului Israelului.

Peste un milion de israelieni s-au refugiat peste hotare, în perioada atacurilor. Presa israeliană vorbeşte despre un adevărat ?tsunami politic? în cazul lui Olmert, după publicarea raportului privind Libanul. Mulţi dintre reprezentanţii opoziţiei au cerut demisia şefului statului, într-o manifestaţie organizată joi la Tel Aviv. Ehud Olmert, care se confruntă cu o scădere record a popularităţii, este blamat de 73% dintre israelieni pentru modul în care a administrat criza din Liban, în special în ce priveşte apărarea teritoriilor israeliene din nord împotriva rachetelor Hezbollah.

Antena 3

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close