Antena 3 CNN Externe Israel: Securitatea îi va verifica pe judecători înainte de numire

Israel: Securitatea îi va verifica pe judecători înainte de numire

Israel: Securitatea îi va verifica pe judecători înainte de numire
Sursa foto: shin bet
10 Iul 2009   •   17:25

Serviciul de securitate internă al Israelului a primit dreptul de veto la numirea judecătorilor. Iniţiativa Comisiei de Selecţie a Judecătorilor va face şi mai dificilă numirea în această funcţie a membrilor minorităţii arabe israeliene şi a altora cu opinii ce nu sunt conforme cu curentul majoritar, crede Asociaţia pentru Drepturi Civile din Israel (ADCI).
Zahava Galon, fost parlamentar din partea partidului Meretz, aprecia că decizia este "scandaloasă". Ea aprecia: "ne transformăm într-un stat poliţienesc cu Big Brother peste tot. Un judecător nu ar trebui să treacă de testele Shin Bet. Aşa ceva nu se face."
Calitatea de membri al comisiei de selecţie- în parte determinată de coaliţia la putere- a devenit mai naţionalistă şi intenţionează să limiteze puterea Curţii Supreme.
Creşterea puterii serviciului de securitate, Shin Bet, este parte a tentativei de a eroda capacitatea sistemului juridic de a proteja libertăţile civile şi drepturile omului într-o ţară care nu are o constituţie să le apere, aprecia Galon. Securitatea a avut mereu putere mare, dar Curtea Supremă era privită ca bastion al liberalismului ce contrabalansa aceasta şi ajuta la definirea Israelului ca democraţie.

Dan Yakir, consilier juridic al ADCI, califica măsura ca "îngrijorătoare". În timp ce susţinătorii acestei schimbări susţin că este necesară pentru "securitatea statului ".

Uri Ariel, parlamentar de extremă dreapta numit în comisia de selecţie, crede că aprobarea Shin Bet pentru cercetarea candidaţilor este necesară deoarece judecătorii văd multe informaţii clasificare şi aceasta ?poate influenţa direct securitatea statului".
Ariel preciza că verficarea se va aplica numai noilor judecători, nu şi celor în funcţie, iar măsura este "experimentală", urmând a fi analizată peste un an.
Verificarea Shin Bet este sub formă de recomandare, dar este puţin probabil ca un judecător să fie admis după refuzul serviciului de a-i da aprobarea.
Shin Bet a cerut şi anterior dreptul de a verifica judecătorii, dar a fost refuzat de comisie, ce cuprinde judecători şi politicieni.
Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close