Antena 3 CNN Externe Israelul, acuzat că împiedică accesul la apă palestinienilor

Israelul, acuzat că împiedică accesul la apă palestinienilor

Israelul, acuzat că împiedică accesul la apă palestinienilor
Sursa foto: apa potabila
28 Oct 2009   •   19:10

Israel este acuzat că a lăsat circa 200.000 de familii fără apă curentă în Cisiordania şi Gaza, se arată într-un raport al Amnesty International, care apreciază că a fost instituit un control "total" şi "discriminatoriu" ce permite israelienilor să consume de patru ori mai multă apă decât palestinienii.

Organizaţia arată că în timp ce multe familii palestiniene au adesea probleme în asigurarea apei pentru băut, igienă sau agricultură, israelienii în schimb, inclusiv rezidenţii coloniilor din Cisiordania, au tot ce trebuie pentru o viaţă în lux, inclusiv ape pentru piscine şi grădini.

Se apreciază că 450.000 de colonişti care au intrat în Cisiordania şi Ierusalimul de Est de la războiul din 1967 consumă la fel de mult sau chiar mai multă apă decât 2,3 milioane palestinieni din Cisiordania.
Consumul mediu pentru palestinieni ajunge la 70 de litri de apă pe zi, comparativ cu recomandarea ONU de 100 litri şi media israeliană de 300 litri.
Raportul mai arată că 180.000 -200000 palestieni ce trăiesc în comunităţile rural, în special în "Zona C" controlată de israelieni, ce compun 60% din Cisiordania, nu au acces la apă potabilă.
De asemenea, armata israeliană ar împiedica "adesea" pe aceştia de la a avea acces la apa de ploaie prin distrugerea cisternelor sau confiscarea acestora.

În plus, Israel ar folosi 80 procente din apa pânzei freatice montane, localizată în Cisiordania.
În acelaşi timp, în Gaza 90-95 procente din apa de coastă nu mai este adecvată consumului uman.
Antena3.ro

×
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close