Antena 3 CNN Externe Italia neagă că i-a plătit pe talibanii din Afganistan

Italia neagă că i-a plătit pe talibanii din Afganistan

Italia neagă că i-a plătit pe talibanii din Afganistan
Sursa foto: afgan razboi
16 Oct 2009   •   10:50

Serviciul secret italian ar fi plătit talibanii cu zeci de mii de dolari pentru a nu ataca forţele sale din Afganistan în cadrul unei stategii ce ar fi dus la moartea a 10 soldaţi francezi, scrie presa internaţională.

Oficiali militari au declarat pentru The Times că italienii au plătit insurgenţii din Surobi, la est de Kabul, pentru a evita victime în rândul italienilor, ceea ce le-ar fi adus daune politice.
Plăţile ar fi fost ţinute secrete faţă de comandanţii francezi, care i-au înlocuit pe italieni, iar aceştia au judecat greşit pericolul din regiune. La o lună de la plecarea italienilor, francezii au picat într-o ambuscadă a 170 luptători. 10 sodaţi au fost ucişi şi 21 răniţi. În plus, corpurile victimelor au fost mutilate, iar uniformele lor batjocorite.
Acum însă Ignazio La Russa, ministrul italian al Apărării, a respins acuzaţiile ca fiind "porcării absolute".
Cu toate acestea, guvernul de centru dreapta al lui Silvio Berlusconi nu a esclus categoric ca plăţi să fi fost făcute de comandanţi.
Berlusconi a venit la putere în mai 2008 şi declara că nu ştie de asemenea plăţi ale guvernului anterior de centru stânga ale lui Romano Prodi. De asemenea, guvernul a respins că în iunie 2008, ambasadorul american din Roma s-ar fi plâns de plăţile făcute insurgenţilor talibani.
La Russa arăta că nu a primit niciodată informaţii de la serviciile secrete despre plăţi şefilor talibani
El declara că trupele italiene au avut relaţii bune cu civilii afgani deoarece comportamentul lor este ?foarte diferit comparativ cu alte contingente. Ei au arătat mereu că sunt apropriaţi de oameni şi primesc acelaşi lucru în schimb. Să legi aceasta de moartea soldaţilor francezi pare o absurditate.?
Descoperirea privind plăţile ar fi fost făcută de SUA prin interceptări telefonice şi ar fi dzs şi la un protest diplomatic în iunie 2008.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan trupe NATO
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close