Antena 3 CNN Externe Precizare de ultimă oră a oficialului britanic care a dezvăluit că "s-au sinucis veterani" în urma retragerii din Afganistan 

Precizare de ultimă oră a oficialului britanic care a dezvăluit că "s-au sinucis veterani" în urma retragerii din Afganistan 

James Heappey, subsecretar de stat în Ministerul britanic al Apărării, care a deținut rangul de maior în armata britanică, a generat o uriașă controversă în Regatul Unit după ce a dezvăluit că există cazuri de foști militari care s-au sinucis în ultima săptămână, sub presiunea informațiilor legate de retragerea din Afganistan.

Precizare de ultimă oră a oficialului britanic care a dezvăluit că "s-au sinucis veterani" în urma retragerii din Afganistan 
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Sep 2021   •   21:23

Intervievat de Sky News, Heappey a spus inițial că știe cazul unui militar care a fost trimis în Afganinstan împreună cu el, care s-a sinucis în contextul precizat de subsecretarul de stat și care a lăsat un bilet de adio.

"Din păcate, știu că au fost soldați care au servit în Afganistan, inclusiv un militar care a servit alături de mine, ultima dată când am fost trimis acolo, și care s-au sinucis în ultima săptămână din cauza simțămintelor vizavi de ce s-a întâmplat acolo", a declarat Heappy pentru Sky News.

"Este foarte îngrijorător și supărător pentru oameni ca mine, care sunt acum în guvern, care au servit acolo și care cunosc cât de dureros este pentru comunitatea de veterani", a adăugat el.

Heappey a invocat biletul de adio lăsat de un veteran împreună cu care a fost în misiune în 2009.

Ulterior, subsecretarul de stat a revenit asupra declarației inițiale, precizând că nu a dorit să difuzeze o informație falsă și că "Ministerul britanic al Apărării nu este sigur că biletul respectiv este real".

Drept consecință, Deborah Haynes, editorul Sky News pentru domeniile securității și apărării, a decis să șteargă firul de discuții de pe Twitter deschis în urma afirmațiilor făcute de oficialul din Ministerul Apărării, după ce acesta a menționat că e posibil să se fi bazat în comentariile sale pe o informație falsă.

În seria de replici pe Twitter în care își recunoaște greșeala față de jurnalista Sky News, subsecretarul de stat găsește de cuviință să adauge:

"Totuși, știm amândoi că sunt prea mulți veterani care și-au luat viața în timp ce se luptau cu afecțiuni mintale dobândite în urma serviciului militar efectuat în Afganistan. Mesajul meu principal este că trebuie să îi protejăm și să-i ajutăm pe acești oameni în aceste vremuri dificile".

Foto: Militari ai coaliției în Afganistan

 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close