Antena 3 CNN Externe Japonia: Opoziţia preia puterea în urma unei victorii istorice în alegeri

Japonia: Opoziţia preia puterea în urma unei victorii istorice în alegeri

Japonia: Opoziţia preia puterea în urma unei victorii istorice în alegeri
Sursa foto: Yukio Hatoyama
31 Aug 2009   •   02:54

Opoziţia din Japonia a ajuns la putere în urma unei victorii în alegeri ce au pus capăt aproape unei jumătăţi de secol de dominare a guvernului conservator. Pe fondul nemulţumirii alegătorilor faţă de guvern, Partidul Democratic de opoziţie a obţinut peste 300 de locuri din cele 480 ale parlamentului.
În discursul său, liderul opoziţiei Yukio Hatoyama a promis să continue "schimbarea revoluţionară " din Japonia.
Hatoyama a promis alocaţii pentru copii generoase, o reformă a birocraţiei şi o relaţie mai independentă cu SUA.
La rândul său, premierul Taro Aso şi-a recunoscut înfrângerea şi a declarat că va demisiona din postura de lider al Partidului Liberal Democratic, formaţiune ce a condus Japonia timp de 54 de ani, mai puţin de 10 luni în această perioadă.
PLD a fost una din cele mai de succes maşinării politice a democraţiei moderne, dar şi-a pierdut strălucirea în ultima perioadă.
"Acest rezultat al alegerilor este unul foarte dur. Cred că ne trebuie un început nou prin reflectarea asupra conduitei noastre anterioare. Voi demisiona," arăta Aso.
Partidul Democratic al lui Hatoyama se va confrunta curând cu două din cele mai mari probleme ale Japoniei: o populaţie ce îmbătrâneşte rapid şi datoria foarte mare.
Noul premier vine dintr-o familie de politicieni cu tradiţie, calificată a fi versiunea japoneză a clanului Kennedy.
Hatoyama a promis o "schimbare revoluţionară " ce va include o alocaţie lunară de 320 de dolari pentru copii, educaţie liceală gratis, un salariu minim mai mare şi încheierea conducerii birocraţiei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: japonia
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close