Antena 3 CNN Externe Joe Biden a depus jurământul. America are un nou preşedinte. Biden: "Vocea poporului a fost auzită. Sunt multe lucruri de reparat"

Joe Biden a depus jurământul. America are un nou preşedinte. Biden: "Vocea poporului a fost auzită. Sunt multe lucruri de reparat"

Ceremonia de învestitură a preşedintelui Joe Biden a decurs fără incidente. Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris au depus jurământul în funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ai Statelor Unite ale Americii

Joe Biden a depus jurământul. America are un nou preşedinte. Biden: "Vocea poporului a fost auzită. Sunt multe lucruri de reparat"
Sursa foto: CNN.com
de Camelia Ureche    |    Adrian Iclozan    |    Cristi Popovici    |    20 Ian 2021   •   18:25

Joe Biden a depus jurământul şi a fost aplaudat la scenă deschisă de sutele de invitaţi prezenţi la Capitoliu

Preşedintele Statelor Unite susţine primul său discurs în cea mai importantă funcţie de pe glob:

"Dragi americani, este Ziua Americii, este Ziua Democraţiei şi a Speranţei. Timp de secole, America a fost încercată, s-a întâmplat şi acum, dar s-a ridicat la nivelul provocării. Astăzi sărbătorim triumful nu doar a unui candidat, ci a democraţiei. Vocea poporului a fost auzită. Am văzut cât de preţioasă şi fragilă în acelaşi timp este democraţia. Şi acum, democraţia a învins.

Aici, pe acest pământ sfânt, acum câteva zile, violenţele au zguduit chiar fundaţia naţiunii noastre. Suntem însă uniţi şi facem transferul paşnic de putere, aşa cum s-a făcut în ultimii 200 de ani. De acum, privim înainte, spre viitor cu încredere şi ne gândim că vom fi o naţiune puternică

Povestea Americii nu depinde de noi, de unii dintre noi, ci de toţi. Am ajuns atât de departe, trecând prin momente de război. Vom merge înainte pentru că avem multe de făcut în aceste momente grele, dar pline de posibilităţi. Sunt multe de reparat, multe de vindecat, multe de construit şi multe de câştigat" 

Preşedintele Joe Biden a avut un discurs mobilizator şi a pledat pentru unitate într-o naţiune divizată în ultimul an. "Este momentul nostru istoric de criză şi provocare", a spus al 46-lea preşedinte al SUA. "Şi unitatea este calea pe care o vom urma. Şi trebuie să trecem peste acest moment ca Statele UNITE ale Americii. Dacă vom face asta, vă garantez că nu vom eşua", a mai spus Biden.

UPDATE - Joe Biden a sosit la Capitoliu, pentru depunerea jurmântului. La ceremonie participă sute de invitaţi, înconjuraţi de 45.000 de militari ai Gărzii Naţionale. Imnul Statelor Unite a fost interpretat de Lady Gaga.

Prima care a depus jurământul a fost Kamala Harris, prima femeie ajunsă în funcţia de vicepreşedinte a SUA

Înainte ca Joe Biden să jure cu mâna pe biblie credinţă poporului american, Jennifer Lopez a cântat o melodie pe treptele Capitoliului.

 

UPDATE: Biden a transmis cu puţin timp înainte să devină al 46-lea preşedinte al Statelor Unite un mesaj simbolic pe reţelele de socializare:  "It’s a new day in America"

UPDATE: Ameninţare cu bombă la Washington în timpul sosirii lui Joe Biden la Capitoliu

Autorităţile americane sunt în alertă după ce a fost semnalată o ameninţare cu bombă la Curtea Supremă din Statele Unite, în acelaşi timp cu sosirea lui Joe Biden la clădirea Capitoliului, acolo unde urmează să depună jurământul de învestitură.

UPDATE: Donald Trump i-a lăsat un bilet pe birou lui Joe Biden

Donald Trump a lăsat un bilet pentru succesorul său, Joe Biden, înainte de a părăsi Casa Albă, relatează CNN citând o sursă la curent cu situaţia. Nu a fost clar imediat conţinutul biletului. Una dintre tradiţiile moderne ale transferului de putere presupune ca preşedintele care îşi încheie mandatul să îi scrie succesorului său o scrisoare în care îi urează succes şi îi oferă sfaturi.

Uzual, scrisoarea este lăsată pe biroul prezidenţial (Resolute Desk), pentru a fi citită de noul preşedinte când acesta intră pentru prima oară în Biroul Oval. CNN notează că Melania Trump a făcut un gest similar faţă de noua Primă Doamnă a Americii, Jill Biden şi i-a lăsat acesteia un bilet de bun venit.

În aşteptarea orei depunerii jurământului, Joe Biden li se adresează susţinătorilor prin intermediul internetului. El a scris pe Twitter un mesaj scurt, dar plin de speranţă. "It's a new day in America" (Este o nouă zi în America) 

Iulian Chifu, analist de politică externă, a comentat pentru Antena 3 însemnătatea acestui prim mesaj dat de preşedintele Joe Biden. Acesta spune că începutul se materializează chiar prin semnarea a 17 decrete pe care orice preşedinte le face, la primirea mandatului. "Este vorba despre ordine executive, memorandumuri, ordine sau reglementări către agenţii. Ştim foarte bine că zona legislativă se rezolvă în Congres şi acolo nu există modificări, dar tradiţional, aşa a făcut-o şi Donald Trump, în prima zi se semnează ordine executive. Se vor petrece câteva modificări fundamentale ale epocii Trump", a explicat Iulian Chifu, analist de politică externă.

UPDATE: Donald Trump renunţă la ultimul discurs înainte de a se urca în elicopterul prezidenţial

Donald Trump şi soţia sa, Melania, au părăsit Casa Albă miercuri după-amiază, la ora 15.20 (după fusul orar al României), în ultimele sale ore în calitate de preşedinte al SUA. Trump are programată propria sa ceremonie de adio la baza militară Andrews, în Maryland.

În ciuda aşteptărilor, Trump nu a susţinut un ultim discurs pe peluza Casei Albe.

Pe parcursul zborului la bordul Marine One, Trump va fi, formal, preşedinte. Marine One şi Air Force One sunt denumirile consacrate ale elicopterului, respectiv avionului prezidenţial, atunci când preşedintele se află la bord.

Trump s-a aflat în Casa Albă în ultima săptămână şi nu a avut nicio interacţiune publică în acest interval. Luni, preşedintele în funcţie a înregistrat un mesaj video, difuzat marţi, în care avertiza că "mişcarea pornită" de el este abia la început.

UPDATE: Programul primei zile a preşedintelui Joe Biden la Capitoliu şi la Casa Albă

  • Ora 15.45, ora României (ora locală 8.45 a.m.): Preşedintele ales Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris, alături de soţii lor, participă la serviciul religios oficiat la catedrala Sf. Matei Apostolul

  • Ora 19, ora României: Biden şi Harris depun jurământul şi îşi încep mandatul.

  • Ora 21.25, ora României: Biden şi Harris vizitează Mormântul Eroului Necunoscut de la Cimitirul Naţional Arlington, Virginia 
  • Ora 00.15 a.m. a zilei de joi: Joe Biden semnează ordine prezidenţiale şi ia alte măsuri specifice funcţiei
  • Ora 00.45 a.m, joi: Biden îşi numeşte colaboratorii într-o ceremonie virtuală
  • Ora 03.48 a.m, joi: Biden şi Harris susţin cuvântări în cadrul programului inaugural "Celebrating America" 

UPDATE: Ordinele pe care le va emite Joe Biden în prima zi de mandat

Noul preşedinte american va dispune măsuri imediate, prin ordine prezidenţiale, în domeniile imigraţiei, mediului şi combaterii pandemiei de COVID.

Biden, care a anunţat că plasează combaterea pandemiei de coronavirus drept primă prioritate a mandatului său, va emite un ordin prin care portul măştii va deveni obligatoriu în clădirile.

Ordinul va obliga autorităţile să acţioneze în vederea conformării cu instrucţiunile CDC (Centrul american pentru Combaterea Bolilor, n.r.) privind portul măştii şi distanţarea socială pe cuprinsul clădirilor şi proprietăţilor federale, de către angajaţii şi contractanţii instituţiilor federale, a precizat Jeff Zients, un consilier al preşedintelui Biden.

De asemenea, încă din prima sa zi la Casa Albă, Biden va readuce Statele Unite în Organizaţia Mondială a Sănătoţii, de unde ţara s-a retras în perioada administraţiei Trump.

UPDATE: Mike Pence nu va fi prezent la ceremonia de adio a lui Donald Trump

Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii într-o ceremonie desfăşurată în exteriorul Capitoliui. Numirea în funcţie va fi oficiată de şeful Curţii Supreme a SUA, judecătorul John Roberts.

Printre cei prezenţi la ceremonia desfăşurată în condiţii stricte de securitate se vor număra foştii preşedinţi Barack Obama, Bill Clinton şi George W. Buh. 

Merită reamintit că Biden a fost vicepreşedintele lui Obama pe parcursul celor 8 ani de mandat ai acestuia din urmă.

Vicepreşedintele Mike Pence, care va asigura rolul ceremonial de transfer al puterii între cele două administraţii, va absenta de la ceremonia de adio a lui Donald Trump, care se va desfăşura la baza militară Andrews.

Ceremonia din faţa Capitoliului include şi momentul depunerii jurământului de către Kamala Harris, prima femeie vicepreşedinte şi primul vicepreşedinte cu origini afro, asiatice şi americane care ocupă această funcţie. 

Lady Gaga va cânta imnul naţional. Artiştii Jennifer Lopez şi Garth Brooks vor cânta, de asemnea, în cadrul ceremoniei de învestire. 

Într-un alt punct din Washington - Lincoln Memorial - va avea loc, în cursul serii, un concert prezentat de actorul Tom Hanks, în care vor evolua Bruce Springsteen, John Legend, Jon Bon Jovi, Justin Timberlake şi Demi Lovato.

Trump, primul preşedinte care absentează de inaugurarea de mandat a succesorului în ultimii 150 de ani

Prin decizia de a nu participa la inaugurarea lui Joe Biden, Donald Trump devine primul preşedinte care lipseşte de la o astfel de ceremonie în ultimul secol şi jumătate.

S-a mai întâmplat astfel în 1869, când Andrew Johnson a ignorat inaugrarea succesorului său, generalul Ulysses S Grant.

Ştirea iniţială

Biden a sosit la Washington şi urmează să depună jurământul la Capitoliu în jurul prânzului, ora locală (aproximativ ora 19, ora României). În cadrul ceremoniei va depune, de asemenea, jurământul vicepreşedintele Kamala Harris. Abia după acest moment preşedintele se va deplasa la Casa Albă.

Corespondentul Antena 3 la Washington, Camelia Ureche, transmite că, înaintea ceremoniei de învestire a noului preşedinte, capitala SUA s-a transformat într-o adevărată bază militară: autostrăzile spre Washington sunt închise, staţiile de metrou sunt, şi ele, închise iar prezenţa masivă a forţelor de ordine întăreşte impresia că pericolul care a ameninţat în urmă cu două săptămâni instituţiile democratice americane nu a fost complet îndepărtat. 

Locuitorii din Washington s-au împăcat cu ideea că vor urmări învestirea celui de-al 46-lea preşedinte american la televizor sau pe internet. 

Donald Trump nu va fi prezent la ceremonia de transfer de putere către noua administraţie. Rolul ceremonial va fi îndeplinit de vicepreşedintele Mike Pence.

Donald Trump, ultimul avertisment de la Casa Albă: Mişcarea pe care am pornit-o abia începe

Trump şi-a încheiat mandatul cu un mesaj video transmis pe contul de Twitter al Casei Albe

El a declarat că se va ruga pentru succesul noii administraţii şi a evitat să pronunţe numele lui Joe Biden sau să recunoască victoria noului preşedinte. În schimb, acesta şi-a subliniat reuşitele din cei patru ani de mandat.

"Semenii mei americani, acum patru ani am pornit un efort uriaş naţional de a reconstrui ţara noastră, de a-i reînnoi spiritul şi de a readuce loialitatea Guvernului înapoi la cetăţenii săi. Pe scurt, ne-am luat misiunea de a face America mare din nou pentru toţi americanii. Îmi finalizez mandatul de al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, cu adevărat mândru de ce am realizat împreună (...) Mişcarea pe care am pornit-o abia începe", a spus Donald Trump.

În ultimele ore de mandat, Trump a consemnat încă o demisie din rândul oamenilor-cheie din administraţia sa: şefa CIA, Gina Haspel, a cărei relaţie cu preşedintele s-a deteriorat continuu în ultimul an de mandat al lui Donald Trump, a anunţat, marţi, că demisionează.

În plus, liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, care s-a îndepărtat de Trump după alegerile din 3 noiembrie şi care a condamnat ferm atacul derulat de suporterii preşedintelui asupra Capitoliului, a declarat că liderul de la Casa Albă a instigat, prin minciuni, agresiunea asupra sediului legislativului american.

Steve Bannon, iertat de Trump pe ultima sută de metri

Cu câteva ore înainte de a părăsi Casa Albă, Donald Trump i-a acordat graţierea fostului său strateg şef, Steve Bannon, anchetat pentru fraudă.

Investigaţia federală a început în august iar procurorii i-au acuzat pe Bannon şi pe alte trei persoane că au fraudat donaţii în valoare de peste un milion de dolari din fondurile strânse într-o campanie menită să sprijine proiectul lui Trump de ridicare a unui zid la frontiera cu Mexic.

În total, Trump a semnat în ultimele ore la Casa Albă 143 de graţieri şi comutări de pedepse.

Între cei care au beneficiat de clemenţa prezidenţială se numără artistul rap Lil Wayne, care s-a recunoscut vinovat de posesie ilegală de armă, Paul Erickson, prietenul agentei ruse Maria Butina, acuzat de fraudă electronică şi spălare de bani şi Robin Hayes, un contributor financiar din Carolina de Nord, condamnat pentru tentativă de mituire a unor oficiali.

Ceremonia şi momentele-cheie de la Washington, în direct la Antena 3

Antena 3, singurul post afiliat CNN din Romania, va transmite in direct toate momentele ceremoniei de astazi, in cadrul unor editii eveniment, desfasurate de-a lungul intregii zile.

Corespondenţii Antena 3 în capitala Americii şi jurnaliştii prezenţi în studio la Bucureşti vă vor ţine la curent cu fiecare aspect al evenimentelor care vor defini cursul istoriei planetare pentru următorii patru ani, cel puţin.

Foto galerie: Capitoliul, locul unde noul preşedinte american Joe Biden va depune, miercuri, jurământul

×
Subiecte în articol: Joe Biden Donald Trump
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close