Antena 3 CNN Externe Jumătate de milion de pakistanezi, aşteptaţi să se refugieze din valea Swat

Jumătate de milion de pakistanezi, aşteptaţi să se refugieze din valea Swat

Jumătate de milion de pakistanezi, aşteptaţi să se refugieze din valea Swat
Sursa foto: refugiat afgan
06 Mai 2009   •   17:30

Un aflux de 500.000 oameni este aşteptat să fugă din valea Swat din Pakistan după ce oficialii le-au cerut localnicilor să părăsească zona deoarece un controversat tratat de pace cu talibanii s-a destrămat
Pe măsură ce ciocnirile s-au intensificat între trupele guvernamentale şi luptătorii talibani - ceea ce a marcat sfârşitul încetării focului de trei luni- oficialii au cerut rezidenţilor din principalul oraş din Swat, Mingora, să fugă.
Deja mii de oameni au început să părăsească regiunea alăturându-se altor multora care şi-au părăsit casele din nord-vestul Pakistanului în ultimele săptămâni. Informaţia vine înainte de întâlnirea de miercuri dintre Barack Obama şi liderii Asif Ali Zardari şi Hamid Karzai pentru a discuta noua politica americană "Af-Pak" .
Deja organizaţiile internaţionale au anunţat că se străduie să organizeze tabere suplimentare.
Ariane Rummery, purtătoare de cuvânt de la Islamabad a UNHCR, anunţa că organizaţia deja are în îngrijire 550.000 persoane, care au fost forţate să fugă de acasă din august şi până acum.

Rezidenţii fug atât de teama talibanilor, cât şi a operaţiunilor armatei care a încercat să îi alunge pe militanţi din mai multe locaţii la doar 90 de kilometri de capitala Islamabad .
Operaţiunea militară a subliniat temerea legată de răspândirea talibanilor şi eşecul încetării focului din februarie. Acordul din Swat, ce prevedea instituirea legii şaria în vale, a fost criticat atât în Pakistan, cât şi la nivel internaţional.
Sub presiune internaţională, Zadari şi armata pakistaneză au lansat o ofensivă contra Talibanilor din Buner şi se vizează acum Mingora. Drept umare Mian Iftikhar Hussain, ministrul Informaţiei pentru provincia de frontieră nord-vestică, declara că se aşteaptă la un flux de 500.000 de refugiaţi care să părăsească valea şi pentru care sunt pregătite şase noi tabere.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Afganistan pakistan
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close