Antena 3 CNN Externe Karzai acuză Occidentul pentru fraudele electorale de anul trecut

Karzai acuză Occidentul pentru fraudele electorale de anul trecut

Karzai acuză Occidentul pentru  fraudele electorale de anul trecut
Sursa foto: hamid karzai
02 Apr 2010   •   17:32

Preşedintele afgan Hamid Karzai a învinovăţit străinii, inclusiv oficialii UN şi UE, pentru frauda "foarte larg răspândită" la alegerile prezidenţiale şi provinciale de anul trecut.
De la depunerea jurământului pentru un al doilea mandat, în noiembrie, Karzai este presat puternic de Occident pentru a combate corupţia, drogurile, crimele şi influenţa războinicilor cunoscuţi .

"A exista fraudă la alegerile prezidenţiale şi pentru consiliile provinciale- fără îndoială că a existat fraudă foarte larg răspândită," arăta Karzai la o întâlnire cu angajaţii comisiei electorale afgane.
"Dar afganii nu au făcut această fraudă. Străinii au făcut această fraudă", a declarat acesta.
El a evidenţiat pe fostul vicepreşedinte al şefului misiunii ONU, Peter Galbraith, care a fost demis după un scandal cu şeful său pentru felul cum a tratat neregularităţile, şi şeful misiuni de observatori a UE, Philippe Morillon.
Galbraith declarase anterior că 30 procente din voturile lui Karzai au fost frauduloase, în timp ce UE a calificat 1,5 milioane de buletine de de vot ca "suspecte" şi a refuzat să fie parte a oricărei "fraude masive ".
ONU, biroul ONU, au devenit punctul central al fraudei. Aceasta a fost făcută de acolo şi organizată de acolo", acuza acesta, apoi "aruncată" presei internaţionale pentru a "publica şi a ne acuza pe noi de fraudă".

Karzai a fost criticat aspru în Occident pentru amendarea unei legi, în februarie, prin care îşi oferă controlul deplin asupra Comisiei de Plângeri Electorale, ONU nemaiavând dreptul să numească trei din cei cinci mebri.
Această comisie, care avea şi doi membri afgani, declarase că la alegerile din 20 august, jumătate de milion de voturi pentru Karzai sunt invalide.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hamid Karzai razboiul din Afganistan
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close