Antena 3 CNN Externe Karzai cere Occidentului să îi mituiască pe talibani pentru a câştiga războiul

Karzai cere Occidentului să îi mituiască pe talibani pentru a câştiga războiul

Karzai cere Occidentului să îi mituiască pe talibani pentru a câştiga războiul
Sursa foto: hamid karzai
25 Ian 2010   •   02:39

După ce a renunţat la a obţine victoria în Afganistan prin mijloace militare, comunitatea internaţională recurge la o metodă veche de secole: o cumpără. La Londra, în această săptămână, preşedintele afgan Hamid Karzai va lansa un program, susţinut de Londra şi Washington, pentru "reintegrarea" talibanilor şi cere finanţare internaţională pentru a oferi slujbe şi mită insurgenţilor, scrie presa britanică.

Conferinţa care va începe joi va fi prima de la anunţarea noii strategii militare americane, conform căreia preşedintele Barack Obama a hotărât trimiterea a 30.000 trupe suplimentare.
Scopul este de a însoţi creşterea cu o nouă strategie politică şi modalităţi pentru ca afganii să îşi asigure singuri securitatea prin crearea de miliţii locale, ce ar putea include şi foşti talibani.

Cu toate acestea, informaţiile arată că influenţa talibană este acum în plină extindere. În plus, divergenţele între oficialii civili şi militari au dus la suspendarea programului pentru miliţii, în timp ce guvernul lui Karzai nou numit este privit chiar mai corupt decât cel vechi.

Speranţele că liderul afgan va impulsiona securitatea prin curăţarea administraţiei sale au fost spulberate la anunţarea noului cabinet. Zece din 17 candidaţi au fost respinşi de parlament în această lună.

"Nu cred că este un guvern mai slab, dar nu este atât de puternic pe cât ar fi putut fi," recunoştea David Miliband, ministrul britanic de Externe. El sublinia însă că "alternativele la acest proiect foarte, foarte dificil la care ne-am angajat sunt chiar mai rele."
Nemulţumirea a fost transmisă şi de experţi americani care au subliniat direct că guvernul "este mai corupt şi plin de grupuri ai puterii locale cu care Karzai a făcut înţelegeri să fie reales" .

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hamid Karzai razboiul din Afganistan
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close