Antena 3 CNN Externe Karzai susţine că SUA vrea să îl manipuleze

Karzai susţine că SUA vrea să îl manipuleze

Karzai susţine că SUA vrea să îl manipuleze
Sursa foto: Hamid Karzai
08 Sep 2009   •   20:57

Preşedintele Afganistanului Hamid Karzai a acuzat SUA de ?atac? asupra familiei şi prietenilor săi pentru a-i submina poziţia şi a-l face mai maleabil. În cadrul unui interviu pentru Le Figaro, Karzai a mai condamnat şi atacurile aeriene NATO de săptămâna trecută asupra unor petroliere deturnate şi a subliniat că susţine o schimbare a tacticii americane în Afganistan.

Karzai, care este aproape de o victorie în primul tur al alegerilor prezidenţiale, a arătat răcirea relaţiilor cu Statele Unite şi aprecia că criticile americane contra partenerului său, Mohammad Qasim Fahim, sunt de fapt aţintite spre el.

"Americanii îl atacă pe Karzai de o manieră clandestină deoarece doresc să fie mai docil. Se înşeală. Este în interesul lor ca poporul afgan să îşi respecte preşedintele", declara acesta vorbind despre sine la a treia persoană.
"Nu este în interesul nimănui să existe un preşedinte afgan care a devenit marioneta americană".

Organizaţia din New York ?Human Rights Watch? pentru apărarea drepturilor omului l-a calificat pe Fahim ca fiind unul din cei mai cunoscuţi lorzi ai crimei din ţară, în timp ce Le Figaro scrie că Washington îl consideră traficant de droguri.

Karzai mai declara că acuzaţiile că fratele său ar fi corupt sunt nefondate.

"Acestea fiind spuse, nu voi nega că există o serioasă problemă de corupţie în centrul administraţiei. Prioritatea mea este să lupt contra acesteia. Dar voi cere şi mai multă transparenţă de la partenerii noştri străini".

Preşedintele afgan mai relata că se poate să fi existat fraude la alegerile prezidenţiale de luna trecută, dar nu crede că au fost importante. Principalul contracandidat Abdullah Abdullah susţine că frauda s-a făcut pe scară largă.

"În ce priveşte alegerile, au fost fraude în 2004, există azi, vor fi şi mâine. Este inevitabil într-o democraţie care se naşte? declara Karzai. Acesta sublinia că dacă va fi reales va căuta să ajungă la o reconciliere naţională cu talibanii în primele 100 de zile ale noii administraţii.
Ei ar trebui să renunţe la orice legături cu al Qaeda şi să recunoască constituţia afgană.

Karzai a declarat pentru le Figaro că salută o revizuire a strategiei militare din Afganistan, decisă de generalul american Stanley McChrystal, care nu a fost făcută încă publică.
Preşedintele afgan declara că McChrystal i-a arătat propunerile ce se concentrează pe protejarea populaţiei afgane decât pe uciderea talibanilor.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close