Antena 3 CNN Externe Kîrgîzstan închide baza americană ce era folosită pentru operaţiunile din Afganistan

Kîrgîzstan închide baza americană ce era folosită pentru operaţiunile din Afganistan

Kîrgîzstan închide baza americană ce era folosită pentru operaţiunile din Afganistan
Sursa foto: medvedev bakiev
04 Feb 2009   •   04:19

Kîrgîzstan va cere SUA să îşi închidă baza militară de pe teritoriul său, folosită ca spirijin pentru operaţiunile antiterorism din statul vecin Afganistan.
Pe de altă parte, preşedintele Kurmanbek Bakiev, aflat în vizită la Moscova, a subliniat că statul său a căzut de acord cu Moscova să îi fie şterse datorii de 180 milioane de dolari, şi să primească două miliarde de dolari ca împrumut şi 150 milioane de dolari ca ajutor financiar nerambursabil de la Rusia.
?Guvernul kîrgîz a decis să pună capăt închirierii bazei?, a declarat Bakiev la o conferinţă de presă după discuţii cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev. El a amintit refuzul Washington de a discuta despre o chirie mai mare, dar şi nejudecarea unui caz din 2006, când un ofiţer SUA a omorât un kîrgîz pe teritoriul bazei.
Pe de altă parte, preşedintele american Barack Obama a anunţat că ar dori să dubleze numărul trupelor din Afganistan. Baza aeriană din ţara vecină a fost deschisă în 2001, ca punct de tranzit pentru livrările NATO spre Afganistan şi adăposteşte 1000 de militari.
Rusia are şi ea o bază în Kîrgîzstan, conform unui pact valabil încă din perioada sovietică.
De altfel, preşedintele rus, Dmitri Medvedev a subliniat că cele două state vor continua să coopereze cu SUA şi după închiderea bazei, în ?acţiuni coordonate?, dar nu a detaliat.
Baza militară Manas, de lângă capitala Bişkek, era calificată de SUA ca fiind ?de o importanţă imensă? pentru sprijinul logistic din Afganistan. Importanţa acesteia crescuse mai ales în ultima perioadă din cauza ameninţărilor de securitate din Pakistan. De asemenea, marţi, Pentagonul că este de aşteptat, într-un timp foarte scurt, aprobarea Casei Albe pentru creşterea considerabilă a prezenţei militare în Afganistan.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close