Antena 3 CNN Externe Kurzii din Turcia au sărbătorit Newroz, anul nou tradiţional (VIDEO)

Kurzii din Turcia au sărbătorit Newroz, anul nou tradiţional (VIDEO)

Kurzii din Turcia au sărbătorit Newroz, anul nou tradiţional (VIDEO)
Sursa foto: sarbatoare
21 Mar 2010   •   18:43

O mare de oameni a întâmpinat în Turcia anul nou kurd. În estul ţării, sute de mii de etnici kurzi au ieşit pe străzi pentru a petrece. Evenimentul are loc an de an, odată cu echinocţiul de primăvară.

Sărbătoarea Newrozului este sărbătoarea Anului Nou al calendarului tradiţional Iranian. Sute de mii de kurzi s-au adunat în Turcia pentru a lua parte la festivităţi. Oamenii au fost păziţi de mii de poliţişti, trimişi pentru a preveni orice incident.

În 1992, aceste celebrări au fost marcate de confruntări cu forţele turceşti de securitate, soldate cu 50 de morţi. Acum doi ani, sărbătoarea a fost interzisă de Ankara, dar s-a renunţat la idee după ce au izbucnit noi violenţe, soldate cu doi morţi.

Newrozul a devenit un simbol al luptei pentru recunoaşterea identităţii kurde, dar şi o sărbătoare a primăverii. În această zi, oamenii poartă haine cât mai colorate sau se îmbracă în culorile poporului kurd: roşu, galben şi verde. Sărbătoarea coincide cu echinocţiul de primăvară şi este organizată în fiecare an în intervalul 18 - 24 martie.



Antena 3


×
Subiecte în articol: kurzi turcia anul nou
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close