Antena 3 CNN Externe La 40 de ani de la Apollo 11, NASA a prezentat imagini restaurate cu primii paşi ai omului pe Lună

La 40 de ani de la Apollo 11, NASA a prezentat imagini restaurate cu primii paşi ai omului pe Lună

La 40 de ani de la Apollo 11, NASA a prezentat imagini restaurate cu primii paşi ai omului pe Lună
Sursa foto: aselenizare
17 Iul 2009   •   12:21

La patru decenii de la primii paşi pe lună, NASA a dat publicităţii o serie de clipuri cu imagini de la aselenizare. Este vorba despre filmele făcute în urmă cu 40 de ani de membrii echipajului Apollo 11, prelucrate cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră pentru mai multă claritate.

Deşi era considerată tehnologie de top la vremea sa, camera cu care au fost filmate imaginile nu a transmis un semnal foarte bun de pe lună, astfel că filmuleţele au trebuit să fie prelucrate atunci pentru ca lumea să îşi poată face o idee despre cum arată peisajul selenar. Prelucrarea a constat în filmarea cu o cameră de televiziune a fotografiilor transmise de Apollo 11, proiectate pe un monitor.

Filmuleţele de acum 40 de ani au fost duse de NASA la firma Lowry Digital, de la Hollywood, care a restaurat filme vechi precum Casablanca sau Singing in the rain.



Cei care se ocupă de restaurarea filmelor vechi sunt de părere că rezultatul ar fi fost mult mai bun dacă s-ar fi lucrat pe clipurile originale. Imaginile brute transmise de pe Lună, dar şi înregistrările audio au fost păstrate pe 14 benzi magnetice şi depozitate alături de mii de alte date colectate de sateliţi. Acestea au dispărut însă în urmă cu câţiva ani, iar o comisie de anchetă a stabilit că, cel mai probabil au fost şterse şi s-a înregistrat altceva peste ele.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: NASA
Parteneri
Mircea Badea, despre femeia căreia îi datorează toată cariera
x close