Antena 3 CNN Externe Liderul uigurilor, despre revoltele din 5 iulie: Unde au dispărut 10.000 de oameni? (VIDEO)

Liderul uigurilor, despre revoltele din 5 iulie: Unde au dispărut 10.000 de oameni? (VIDEO)

Liderul uigurilor, despre revoltele din 5 iulie: Unde au dispărut 10.000 de oameni? (VIDEO)
Sursa foto: uiguri
29 Iul 2009   •   15:29

În urma revoltelor din Urumqi , aproximativ 10.000 de persoane au dispărut, a anunţat Rebiya Kadeer, liderul disidenţei uigure, într-o conferinţă de presă susţinută în Japonia. Ea a acuzat autorităţile de la Beijing că păstrează tăcerea asupra acestui subiect. Mai mult, Rebiya Kadeer a atacat şi SUA pentru intervenţia din timpul revoltelor, arată The Washington Post.

"10.000 de persoane din Urumqi au dispărut, într-o singură noapte. Unde s-au dus? Daca au murit, unde sunt?", a spus Rebiya Kadeer.

Vizita liderului disidenţei uigure la Tokyo a fost criticată de autorităţile chineze. Adjunctul ministrului Afecerilor Externe din China i-a solicitat ambasadorului japonez să le ceară autorităţilor din Japonia să ?oprească acţiunile anti-China ale lui Rebiya Kadeer?.

Violenţele din Urumqi: 197 de morţi, 1.000 de răniţi, 10.000 de persoane dispărute

Pe 5 iulie, localitatea Urumqi a fost zdruncinată de revoltele în care au fost implicate minoritatea uigură, cea musulmană şi cea turcă. Potrivit datelor oficiale, 197 de persoane au fost ucise şi peste 1.000 rănite în revoltele din nord-vestul Chinei. Totuşi, disidenţii uiguri cred că numărul morţilor este de ordinul miilor.

La începutul lunii iulie, marşul minorităţii uigure s-a transformat într-o tragedie. Imaginile surprinse de televiziunile locale arată oameni culcaţi la pământ, cu feţele pline sânge.

Urumqi este capitala regiunii Xinjiang în care trăiesc aproximativ 8,3 milioane de uiguri, cetăţeni de origine musulmană. Aceştia militează pentru crearea unui stat independent.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: revolte
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close