Antena 3 CNN Externe Madagascar. Militarii au ocupat un palat al preşedintelui, pentru a-l convinge să renunţe la putere

Madagascar. Militarii au ocupat un palat al preşedintelui, pentru a-l convinge să renunţe la putere

Madagascar. Militarii au ocupat un palat al preşedintelui, pentru a-l convinge să renunţe la putere
Sursa foto: Militar
17 Mar 2009   •   13:20

Armata din Madagascar şi-a pierdut răbdarea după aproape două luni de criză politică, presărată cu incidente sângeroase. Militarii au ocupat, luni seară, unul din palatele preşedinţiei, pentru a-l convinge pe şeful statului să renunţe la putere.

Mai multe focuri de armă au fost auzite după ce soldaţii au invadat reşedinţa oficială a preşedintelui, din centrul capitalei malgaşe. Clădirea era pustie, preşedintele Ravalomanana fiind baricadat într-un alt palat de la periferia oraşului.

Militarii au explicat că au ocupat reşedinţa "pentru a grăbi plecarea preşedintelui" şi că nu vor ataca, deocamdată, palatul unde se află acesta, pentru a evita o baie de sânge.

Ravalomanana nu mai poate conta decât pe garda prezidenţială, în timp ce armata şi forţele de securitate au trecut de partea liderului opoziţiei, Andry Rajoelina. Acesta a numit deja miniştri şi a ordonat arestarea preşedintelui pentru "înaltă trădare".

Preşedintele Ravalomanana mai are şi acum destui adepţi, dar şi-a atras ostilitatea majorităţii populaţiei, disperate de creşterile masive de preţuri. În ultimele luni, peste o sută de oameni şi-au pierdut viaţa în ciocnirile dintre cele două tabere.

Uniunea Europeană a avertizat că nu va accepta o eventuală lovitură de stat militară şi a cerut tuturor părţilor rivale să recurgă la dialog.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Madagascar militari
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close