Antena 3 CNN Externe Mahmoud Ahmadinejad, reconfirmat în funcţia de preşedinte al Iranului

Mahmoud Ahmadinejad, reconfirmat în funcţia de preşedinte al Iranului

Mahmoud Ahmadinejad, reconfirmat în funcţia de preşedinte al Iranului
Sursa foto: Ahmadinejad
13 Iun 2009   •   15:48

Mahmoud Ahmadinejad rămâne preşedintele Iranului. Ultraconservatorul a câştigat încă un mandat pentru patru ani, după ce a obţinut peste 60% dintre voturi. Înainte de anunţarea rezultatelor finale, situaţia era destul de confuză în Iran. Potrivit rezultatelor oficiale parţiale, actualul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad a fost reales încă din primul tur, cu peste 65% din voturi, dar principalul său rival, fostul premier Mir Hossein Moussavi, s-a proclamat şi el învingător şi a avertizat in legatura cu posibile fraude electorale.

După o campanie deosebit de animată, iranienii s-au prezentat în masă la urne. Potrivit datelor oficiale, au participat la vot 75% din cei 46 de milioane de cetăţeni. Ei aveau de ales între două orientări politice opuse, reprezentate de principalii candidaţi. Preşedintele Ahmadinejad se prezintă ca un om modest, apărător al săracilor. În străinătate, însă, el este cunoscut mai ales pentru că a pus la îndoială Holocaustul şi a prezis că Israelul va fi şters de pe hartă. Adversarii săi îi reproşează chiar aceste declaraţii, care au accentuat izolarea Iranului, dar şi proasta administrare a economiei.

De cealaltă parte, Mir Hossein Moussavi, conservator moderat şi fost premier în anii '80, a devenit exponentul opoziţiei care doreşte reforme şi dialog cu Occidentul. Fapt fără precedent de la revoluţia islamică din 1979, soţia lui Moussavi, Rahnavard, a participat foarte activ la campania sa. Ea l-a însoţit chiar şi la urne, deşi, de regulă, bărbaţii şi femeile au votat separat.

În campanie, cei doi adversari nu s-au dat înapoi de la acuzaţii reciproce şi chiar insulte. Tensiunea s-a menţinut şi în ziua alegerilor, când partizanii lui Moussavi au denunţat atacarea unor sedii de campanie. Seara, candidatul reformator şi-a proclamat victoria îndată după închiderea urnelor. ?Potrivit informaţiilor pe care le-am obţinut de la sediile de campanie din toată ţara, câştigătorul clar, cu o mare diferenţă de voturi, sunt eu?, a spus Moussawi.

Primele rezultate oficiale i-au acordat, însă, victoria lui Ahmadinejad, cu peste 65%, procentaj care s-a menţinut pe măsură ce continua numărătoarea voturilor. Simpatizanţii preşedintelui au sărbătorit victoria în stradă iar unii n-au ezitat să-l proclame "geniu".

Opoziţia a denunţat numeroase nereguli şi chiar fraude electorale, dar nu se ştie dacă va încerca să conteste rezultatul în stradă. Potrivit analiştilor, o asemenea acţiune nu ar avea şanse, deoarece ar provoca riposta dură a forţelor de securitate. Rezultatele finale urmează să fie anunţate sâmbătă.

Antena 3

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close