Antena 3 CNN Externe Mănăstirea Sf. David din Drymonas, Grecia, a fost înconjurată de flăcări. Călugării refuză să o părăsească

Mănăstirea Sf. David din Drymonas, Grecia, a fost înconjurată de flăcări. Călugării refuză să o părăsească

Presa din Grecia semnalează o situație critică la Mănăstirea Sf. David din Drymonas, unde flăcările au înconjurat lăcașul de cult la o distanță de mai puțin de 400 de metri.

Mănăstirea Sf. David din Drymonas, Grecia, a fost înconjurată de flăcări. Călugării refuză să o părăsească
de Adrian Iclozan    |    04 Aug 2021   •   15:21

"Incendiile sunt în desfășurare. Sunt 10 sate amenințate, care au fost evacuate de ieri. Flăcările se manifestă pe patru fronturi active, scăpate de sub control iar prioritatea este salvarea oamenilor", a declarat  George Tsapourniotis, primarul localității Mantoudi, situată în insula Evia.

Acesta a cerut guvernului să dea prioritate operațiunilor de salvare în insulă.

În ciuda solicitărilor administrației locale, poliției și pompierilor, călugării de la mănăstirea Sf. David, localitatea Drymonas, situată tot în Evia, au decis să nu părăsească locația.

În sprijinul lor au venit locuitori care încearcă să ajute la salvarea lăcașului de cult din calea flăcărilor.

"Situația este foarte grea. Flăcările ating 30 - 40 de metri în zona acoperită de pini din jurul mănăstirii. Ne înecăm în fum, scenele sunt de coșmar. Până acum, nici un avion nu a venit să arunce apă", a spus starețul mănăstirii.

Presa greacă relatează că pompierii au delimitat o zonă de apărare în jurul mănăstirii și încearcă să țină flăcările la distanță.

În zonă operează mai multe aeronave, între care un avion rus B-200 de stingere a incendiilor și un elicopter iar echipa de la sol așteaptă intervenția altor aparate echipate pentru stingerea, din aer, a flăcărilor.

UE ajută Italia, Grecia, Albania și Macedona de Nord în lupta cu incendiile devastatoare

În urma incendiilor de vegetație care continuă să afecteze mai multe regiuni în zona Mării Mediterane și a Balcanilor de Vest, Comisia Europeană a mobilizat ajutoare necesare statelor în lupta pentru limitarea răspândirii focurilor, potrivit unui comunicat al executivului european.

Două avioane tip Canadair au fost trimise, miercuri, din Franța, în zonele afectate din Italia, pentru a începe operațiunile anti-incendii în aceeași zi.

Alte două avioane din Cipru, echipate pentru stingerea incendiilor, ajută autoritățile din Grecia, fiind trimisă și o echipă de pompieri în sprijinul operațiunilor la sol.

Cehia și Olanda urmează să trimită două elicoptere în Albania iar Slovenia mobilizează o echipă de 45 de pompieri în Macedonia de Nord.

Toate aceste inițiative de sprijin au fost mobilizate prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

Comisia cofinanțează cel puțin 75% din cheltuielile de transport.

 

 

×
Subiecte în articol: Grecia Mănăstirea Sf. David incendii
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close