Antena 3 CNN Externe Marea Britanie a ridicat nivelul alertei de securitate antiteroristă

Marea Britanie a ridicat nivelul alertei de securitate antiteroristă

Marea Britanie a ridicat nivelul alertei de securitate antiteroristă
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    30 Aug 2014   •   09:53

Guvernul britanic a ridicat nivelul alertei de securitate anti-teroristă de la "substanţial" la "grav", al patrulea pe o scară cu cinci trepte.

Decizia este motivată prin riscul unor atacuri ale Statului Islamic, gruparea sunnită din Siria şi Irak care include şi musulmani britanici.

Presa a dezvăluit că membrii grupării urmăresc să realizeze arme biologice şi chimice.

În Marea Britanie, ridicarea alertei anti-teroriste la nivelul "grav" înseamnă că un atac este „foarte probabil”, dar nu „iminent”.

Premierul David Cameron consideră că Statul Islamic prezintă cel mai mare risc de securitate din istoria Marii Britanii.

„Este vorba de ideologia otrăvită a extremismului islamic, condamnată de toate credinţele şi de toţi liderii religioşi”, a afirmat Cameron.

Statul Islamic a difuzat, recent, imagini ale execuţiei unui ziarist american prizonier. Britanicii au constatat, cu oroare, că ucigaşul, mascat, vorbea engleza cu accent londonez. Se crede că sute de cetăţeni britanici au devenit adepţii Statului Islamic iar unii dintre ei au revenit în patrie, gata de acte teroriste.

„Nu este vorba de un conflict îndepărtat, la mii de mile de casă, pe care putem spera să-l ignorăm. Ambiţia de a crea un califat extremist în inima Irakului şi în Siria este o ameninţare la propria noastră securitate, aici, în Marea Britanie”, a mai spus premierul britanic.

În laptopul unui militant al Statului Islamic, recuperat într-o zonă de conflict din Siria, s-au găsit planuri şi instrucţiuni pentru fabricarea unei arme biologice. La acestea se adăuga mesajul unui cleric musulman extremist care aproba atacuri în Europa cu ciumă bubonică.

Ştirea a fost dezvăluită de ziariştii americani care au examinat laptopul. Statele Unite nu intenţionează, deocamdată, să urmeze exemplul britanicilor.

„În ce priveşte sistemul naţional de alertă antiteroristă din SUA, nu întrevăd, în acest moment, niciun proiect de a schimba nivelul alertei”, a precizat un oficial american.

Serviciile britanice de securitate afirmă că au dejucat cel puţin un complot terorist major în fiecare an de la atentatele care au făcut peste 50 de victime la Londra, în 2005. Ridicarea nivelului de alertă înseamnă creşterea numărului de poliţişti pe străzi, dar şi la alte măsuri mai puţin vizibile.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close