Antena 3 CNN Externe Marea Britanie, oficial în carantină prelungită. Premierul Boris Johnson a făcut anunțul

Marea Britanie, oficial în carantină prelungită. Premierul Boris Johnson a făcut anunțul

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut luni seară anunțul oficial conform căruia măsurile de carantină vor fi prelungite cu patru săptămâni după data anunțată inițial pentru ridicarea lor.

Marea Britanie, oficial în carantină prelungită. Premierul Boris Johnson a făcut anunțul
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    14 Iun 2021   •   21:13

Astfel, noua dată la care restricțiile ar urma să se ridice complet în Marea Britanie este 19 iulie.

Data fixată anterior era 21 iunie.

Johnson s-a declarat încrezător că nu va mai fi nevoie de încă o prelungire a carantinei după data de 19 iulie.

Amânarea ridicării complete a restricțiilor ar urma să permită vaccinarea completă a unui număr mai mare de britanici, pe fondul creșterii cazurilor de COVID provocate de varianta Delta, semnalată prima dată în India.

"Până pe 19 iulie, vizăm ca numărul celor care au primit rapelul să ajungă la două treimi din populația adultă", a spus premierul britanic.

Cifrele oficiale arată că numărul cazurilor crește cu 64% pe săptămână iar în cele mai afectate regiuni se dublează.

Prelungirea carantinei înseamnă că evenimentele sportive, barurile și sălile de cinema vor putea primi un număr limitat de spectatori și clienți iar cluburile de noapte vor rămâne închise.

Pe de altă parte, numărul de participanți la nunți și la comemorări ar urma să nu mai fie limitat la 30, însă alte restricții vor rămâne în vigoare (o listă cuprinzătoare poate fi consultată aici).

Patronatul cluburilor de noapte a amenințat cu acțiuni în justiție în cazul prelungirii carantinei naționale, iar reprezentanții altor business-uri au avertizat că rămânerea în vigoare a restricțiilor împinge mii de afaceri în pragul falimentului.

Marea Britanie, în pragul valului trei al pandemiei

Guvernul britanic a examinat datele de specialitate pe parcursul  ultimelor două săptămâni, înainte de a decide amânarea ridicării restricțiilor pe 21 iunie.

Experții au semnalat însă, recent, o creștere a cazurilor de infectare cu COVID, în ciuda faptului că autoritățile din Regatul Unit au reușit să vaccineze complet mai mult de jumătate din populația adultă.

Astfel, datele indică o creștere cu două treimi a infectărilor, cu aproape 6.300 de cazuri noi raportate vineri.

Creșterea recentă a cazurilor în Marea Britanie este imputată variantei de coronavirus depistată prima oară în India, numită în prezent varianta Delta, după noul sistem de nume al OMS.

Potrivit specialiștilor, această variantă este cu 50% mai contagioasă iar Regatul Unit se află deja în etapa timpurie a valului trei al pandemiei de coronavirus.

Noi simptome comune de COVID, în contextul în care varianta Delta devine prevalentă

Tusea, febra, pierderea mirosului și a gustului rămân simptome comune ale bolii provocate de COVID-19.

În Marea Britanie însă manifestările cele mai comune sunt durerile de cap, durerea în gât și secrețiile nazale abundente.

Potrivit surselor medicale, tinerii care contractează varianta Delta resimt boala ca o răceală mai severă însă rămân contagioși și îi pot pune pe alții în pericol.

"Oamenii pot să creadă că este doar o răceală de sezon și să meargă în continuare la petreceri, unde pot transmite virusul la încă șase persoane. Asta amplifică enorm problema. Se poate simți ca o răceală mai rea sau ca o problemă de dispoziție, însă e bine să rămâi acasă și să-ți faci un test", spune Tim Spector, care desfășoară un studiu privind simptomatologia COVID.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie carantină
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close