Antena 3 CNN Externe Marea Britanie. Lorzii care încalcă legile Parlamentului vor putea fi demişi, conform unui proiect

Marea Britanie. Lorzii care încalcă legile Parlamentului vor putea fi demişi, conform unui proiect

Marea Britanie. Lorzii care încalcă legile Parlamentului vor putea fi demişi, conform unui proiect
Sursa foto: parlament britanic
02 Feb 2009   •   23:21

Un proiect care va fi înaintat de Guvernul britanic prevede ca Lorzii care încalcă regulile Parlamentului vor fi destituiţi sau vor putea demisiona. Proiectul a fost adoptat în urma dezvăluirilor conform cărora membri ai Camerei Lorzilor au primit bani pentru a influenţa legi, informează Daily Mail.
"S-au terminat zilele unei camere desemnate, ai cărei membri sunt numiţi pe viaţă şi nu pot fi traşi la răspundere", a declarat ministrul britanic al Justiţiei, Jack Straw.
"În Camera Comunelor, dacă încalci o lege penală sau dacă se descoperă că ai făcut un lucru complet neadecvat, deşi nu ai încălcat legea penală, Camera Comunelor poate, in extremis, să te destituie. Acest lucru trebuie să se aplice şi în Camera Lorzilor", a adăugat el.
Pentru a repara reputaţia Parlamentului miniştrii au dezvăluit mai multe propuneri. La fel ca membrii Camerei Lorzilor găsiţi vinovaţi de încălcarea regulilor, şi-ar putea pierde statutul şi cei "nedomiciliaţi" - care aleg să nu fie rezidenţi ai Marii Britanii pentru a evita taxele.
Deocamdată nu se ştie dacă schimbarea va fi retroactivă, pentru a permite destituirea unor lorzi acuzaţi că au acceptat bani pentru a influenţa legislaţia, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, însă propunerile ar putea intra în vigoare până la următoarele alegeri.
În prezent pentru retragerea statutului de lord este necesar un Act al Parlamentului, iar regulile Camerei Lorzilor prevăd doar scuze, nu şi demiterea.
Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close