Antena 3 CNN Externe Londra trimite mii de militari în Europa. "Vor descuraja agresiunea la o scară nemaiîntâlnită", spune ministrul britanic al Apărării

Londra trimite mii de militari în Europa. "Vor descuraja agresiunea la o scară nemaiîntâlnită", spune ministrul britanic al Apărării

Aproximativ 8.000 de soldați britanici vor participa în această vară la exerciții militare în toată Europa, într-una dintre cele mai mari desfășurări de după Războiul Rece.

Londra trimite mii de militari în Europa. "Vor descuraja agresiunea la o scară nemaiîntâlnită", spune ministrul britanic al Apărării
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    29 Apr 2022   •   11:46

Antrenamentul este planificat de ceva timp, dar amploarea exercițiilor a crescut de la invazia Ucrainei, remarcă BBC.

Secretarul Apărării, Ben Wallace, a descris participarea militarilor britanici drept "o dovadă de solidaritate și forță" care "va descuraja agresiunea la o amploare nemaivăzută în Europa în acest secol".

Soldații își vor uni forțele cu aliații din NATO și cu membrii Forței expediționare comune, care include Finlanda și Suedia.

Alături de SUA, Marea Britanie este în prima linie a statelor care ajută Ucraina - în special cu armament și instruire - să reziste agresiunii ruse.

Ministrul adjunct al Apărării, James Heappey, a declanșat recent o polemică, atât la Moscova, cât și acasă, după ce a spus că Ucraina este îndreptățită să atace - cu arme furnizate de britanici - ținte de pe teritoriul Rusiei.

Iar ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat acum două zile că forțele ruse trebuie să fie scoase afară din toată Ucraina iar victoria Kievului este în prezent un "imperativ strategic" pentru Occident.

De asemenea, Liz Truss a îndemnat la trimiterea de arme în alte țări amenințate de Rusia.

"Trebuie să ne asigurăm că, alături de Ucraina, Balcanii de Vest și țări precum Moldova și Georgia au rezistența și capacitățile de a-și menține suveranitatea și libertatea", a spus ea, îndemnând, pe de altă parte, la o integrare cât mai rapidă în NATO a Suediei și Finlandei, dacă aceste state iau decizia de a se alătura alianței.

Foto: premierul britanic Boris Johnson la o bază NATO din Estonia, martie 2022

 

×
Subiecte în articol: Londra militari Europa
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close