Antena 3 CNN Externe Ministrul britanic de externe dezvăluie planurile Occidentului în războiul din Ucraina | Ce spune despre Republica Moldova

Ministrul britanic de externe dezvăluie planurile Occidentului în războiul din Ucraina | Ce spune despre Republica Moldova

Forțele ruse trebuie să fie scoase afară din toată Ucraina iar victoria Kievului este în prezent un "imperativ strategic" pentru Occident, susține ministrul britanic de externe, Liz Truss.

Ministrul britanic de externe dezvăluie planurile Occidentului în războiul din Ucraina | Ce spune despre Republica Moldova
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    28 Apr 2022   •   09:57

Într-un discurs susținut miercuri seară la Londra, din care BBC a publicat citate în avans, Truss (foto) a spus că aliații occidentali trebuie să își dubleze sprijinul pentru Ucraina.

Potrivit acesteia, guvernul britanic va continua să facă "mai mult și mai repede" pentru a împinge Rusia afară de pe tot cuprinsul teritoriului ucrainean.

Perspectiva expusă de ministrul britanic implică faptul că forțele ruse trebuie să părăsească nu doar teritoriile ucrainene ocupate de la invazia din 24 februarie, ci și acele zone pe care le-au invadat în urmă cu opt ani - între care Crimeea, anexată între timp la Federația Rusă, și părți ale regiunii de est Donbas.

BBC amintește că după eșecul tentativei de a cuceri Kievul, Rusia și-a ajustat campania militară din Ucraina și și-a asumat drept obiectiv "eliberarea Donbasului", cu referire la regiunile Lugansk și Donețk, aflate parțial, din 2014, sub controlul separatiștilor sprijiniți de Moscova.

BBC notează, de asemenea, că e posibil ca nu toate puterile occidentale să adere la ținta ambițioasă anunțată de Liz Truss, temându-se că este puțin probabil ca aceasta să fie atinsă prin forța armelor sau prin negociere.

Ministrul britanic de externe îndeamnă la trimiterea de arme în țările amenințate de Rusia

Ministrul de externe de la Londra a mai militat pentru creșterea cheltuielilor de apărare în statele occidentale și a comentat că ținta NATO, de 2% din PIB, trebuie văzută ca  "o limită inferioară, nu ca un plafon".

De asemenea, Liz Truss a îndemnat la trimiterea de arme în alte țări amenințate de Rusia.

"Trebuie să ne asigurăm că, alături de Ucraina, Balcanii de Vest și țări precum Moldova și Georgia au rezistența și capacitățile de a-și menține suveranitatea și libertatea", a spus ea, îndemnând, pe de altă parte, la o integrare cât mai rapidă în NATO a Suediei și Finlandei, dacă aceste state iau decizia de a se alătura alianței.

"Războiul din Ucraina este războiul nostru, al tuturor, pentru că victoria Ucrainei este un imperativ strategic pentru noi toți. Arme grele, tancuri, avioane. (Trebuie) să căutăm mai adânc în depozitele noastre, să creștem producția (...)

Putin amenință Occidentul cu "lovituri fulgerătoare"

Nu putem fi satisfăcuți (cât timp) soarta Ucrainei rămâne în balanță. Și trebuie să fim clari - dacă Putin reușește, vor exista o nenorocire de nedescris în toată Europa și consecințe teribile pe tot globul", susține ministrul britanic.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat miercuri că orice țară care se amestecă în Ucraina va primi un răspuns "fulgerător".

"Dispunem de instrumente cu care nimeni nu se poate lăuda. Și nu ne vom lăuda cu ele, le vom folosi dacă va fi necesar", a spus Putin într-un discurs în Camera superioară a Parlamentului rus.

×
Subiecte în articol: Liz Truss Republica Moldova razboi Ucraina
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close