Antena 3 CNN Externe Ministru britanic, declarația care va înfuria Rusia

Ministru britanic, declarația care va înfuria Rusia

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, urmează să facă, miercuri, apel la înzestrarea Ucrainei cu avioane de luptă.

Ministru britanic, declarația care va înfuria Rusia
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    27 Apr 2022   •   17:25

BBC, care transmite această informație, notează că Truss va susține la Londra "un discurs major" iar apelul său în favoarea furnizării de avioane militare pentru Kiev vizează sprijinul militar acordat Ucrainei pe termen lung. 

În apelul său, ministrul britanic va argumenta că Occidentul trebuie să fie pregătit pentru un conflict "pe termen lung" și trebuie, de asemenea, să fie gata să își dubleze sprijinul pentru Ucraina.

Ea va menționa că soarta Ucrainei "rămâne în balanță" iar Occidentul "nu poate fi satisfăcut" cu situația actuală.

De la invazia Rusiei, Ucraina le-a cerut în mod repetat aliaților să îi furnizeze armament greu, precum avioane de luptă și tancuri.

NATO a furnizat în mare parte doar arme mai ușoare, pe fondul temerilor de escaladare, dar oficialii Alianței au anunțat, mai recent, sprijin constând în blindate, drone și muniție pentru artilerie de câmp.

Ministrul britanic: "Dacă Putin câștigă, vor fi suferințe de nedescris"

"Dacă Putin reușește (să câștige în Ucraina, n.r.), vor fi suferințe de nedescris în toată Europa și consecințe teribile pe tot globul. Nu ne-am mai simți niciodată în siguranță", este un alt pasaj din discursul lui Liz Truss, citat de BBC.

"Arme grele, tancuri, avioane – din profunzimile rezervelor noastre și crescând producția. Trebuie să facem toate acestea", susține ministrul britanic, care va face, de asemenea, un apel pentru creșterea cheltuielilor de apărare în Regatul Unit.

BBC mai notează că l-a întrebat "de trei ori" pe vicepremierul Dominic Raab dacă susține solicitarea ca Londra să trimită avioane de luptă în Ucraina, iar acesta a refuzat să răspundă.

Moscova amenință cu lovituri împotriva statelor NATO care furnizează arme Ucrainei

Kremlinul a avertizat că ar putea viza obiective militare din Marea Britanie, din cauza sprijinului acordat de Londra Ucrainei, adăugând că ar putea lovi, totodată, diplomații britanici care se întorc la Kiev.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a arătat că Rusia poate lovi ținte militare pe teritoriul acelor țări NATO care furnizează arme regimului de la Kiev.

"Din câte am înțeles, Marea Britanie este una dintre acele țări", a spus Zaharova.

Într-o relatare publicată marți, serviciul public de știri din Marea Britanie l-a citat pe ministrul Apărării, James Heappey, care a declarat pentru emisiunea "Today" de la postul BBC Radio 4 că "este complet legitim" ca Ucraina să lanseze lovituri în Rusia cu arme furnizate de guvernul de la Londra.

Declarația lui Heappey a venit după ce ministrul de externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a acuzat NATO că s-a angajat "într-un război cu Rusia prin intermediar".

Foto: Liz Truss (stânga) și avioane F-16 Falcon

×
Subiecte în articol: Liz Truss avioane de lupta Ucraina
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close