Antena 3 CNN Externe Marea Britanie şi Cehia, enervate de declaraţiile lui Nikolas Sarkozy

Marea Britanie şi Cehia, enervate de declaraţiile lui Nikolas Sarkozy

Marea Britanie şi Cehia, enervate de declaraţiile lui Nikolas Sarkozy
Sursa foto: Nicolas Sarkozy
07 Feb 2009   •   19:19

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, nu a convins nici sindicatele, nici opoziţia, prin intervenţia sa televizată, pe tema măsurilor împotriva crizei economice. Sarkozy a reuşit, în schimb, să supere atât Marea Britanie, cât şi Cehia, preşedintă în exerciţiu a Uniunii Europene. Sindicatele franceze şi opoziţia de stânga aşteptau măsuri concrete pentru menţinerea nivelului de trai şi relansarea consumului şi nu sunt deloc mulţumite de declaraţiile lui Sarkozy.
Acesta a suscitat, însă, iritare în străinătate, când a încercat să-şi susţină ideile prin comparaţii cu politica economică din alte ţări: "Când britanicii au redus TVA cu două procente, unii oameni politici au spus că asta ar trebui să fac şi eu, dar de atunci consumul din Marea Britanie nu numai că nu s-a stabilizat dar a continuat să scadă".
În replică, purtătorul de cuvânt al premierului britanic Gordon Brown a ironizat declaraţiile lui Sarkozy şi a precizat că reducerea TVA îşi va arăta efectele pe termen mai lung. Sarkozy adăugase că, spre deosebire de Franţa, Marea Britanie "nu mai are deloc industrie, pentru că s-a orientat spre serviciile financiare". Declaraţia a suscitat alte critici la Londra, mai ales că se întemeia pe date statistice eronate.
Preşedintele francez a reuşit să-i enerveze şi pe cehi şi slovaci când a criticat transferarea producţiei de automobile din Franţa în ţările estice ale Uniunii Europene. Sarkozy s-a pronunţat chiar pentru "repatrierea" uzinelor de automobile în Franţa. Prim-ministrul ceh Mirek Topolanek a ripostat pe un ton dur, denunţând "încercările de a folosi criza financiară pentru a introduce forme de protecţionism".
Guvernul ceh, de orientare liberală, nu agreează intervenţiile directe ale statului împotriva crizei economice, în timp ce Sarkozy propune asemenea intervenţii coordonate la nivelul întregii Uniuni.
Antena 3

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close