Antena 3 CNN Externe Marile puteri ale lumii, îngrijorate de ceea ce se petrece în Coreea de Nord. Phenianul a instalat racheta cu rază lungă de acţiune

Marile puteri ale lumii, îngrijorate de ceea ce se petrece în Coreea de Nord. Phenianul a instalat racheta cu rază lungă de acţiune

Marile puteri ale lumii, îngrijorate de ceea ce se petrece în Coreea de Nord. Phenianul a instalat racheta cu rază lungă de acţiune
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
05 Dec 2012   •   08:04

Nord coreenii au dus la final instalarea unei rachetei cu ajutorul căreia vor lansa în decembrie un satelit civil. Cele trei trepte ale rachetei de tip Unha-3 au fost montate în poligonul de la Sohae (nord-vest), a declarat agenţia sud-coreeană Yonhap, citată de AFP.

"O parte dintre muncitori au părăsit instalaţia", a declarat o sursă din cadrul Guvernului sud-coreean.

Acum, Phenianul urmează să treacă la instalarea unor echipamente, precum radare şi camere, după care urmează umplerea rezervoarelor cu carburant.

Coreea de Nord a fost criticată de către Coreea de Sud şi aliaţii săi, inclusiv Statele Unite, dar şi de către ONU şi Rusia, după ce a anunţat weekendul trecut că vrea să efectueze un tir de rachetă cu rază lungă de acţiune cu scopul amplasării pe orbită a unui satelit de observare terestră, în perioada 10-22 decembrie.



Marile puteri ale lumii se tem că este vorba despre un nou test de rachetă balistică cu rază lungă de acţiune.

Secretarul de Stat amaerican Hillary Clinton a îndemnat marţi, la Bruxelles, atât NATO, cât şi Rusia, să exercite presiuni asupra Phenianului, pentru ca să renunţe la proiect.

Şi chinezii s-au declarat îngrijoraţi de proiectul nord-coreean, exprimându-şi speranţa ca "părţile vizate să facă un efort să promoveze stabilitatea în Peninsula Coreea".

Coreea de Nord susţine că acest tir are scopuri "paşnice" şi că este vorba despre o misiune de natură ştiinţifică destinată plasării pe orbită a unui satelit civil.



×
Subiecte în articol: racheta Hillary Clinton Coreea de Nord
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close