Antena 3 CNN Externe Măsura extremă luată de Slovacia la adresa musulmanilor, după atentatele de la Paris

Măsura extremă luată de Slovacia la adresa musulmanilor, după atentatele de la Paris

Măsura extremă luată de Slovacia la adresa musulmanilor, după atentatele de la Paris
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
16 Noi 2015   •   18:09

Premierul slovac, Robert Fico, a declarat luni că musulmanii aflați pe teritoriul Slovaciei sunt considerați acum o amenințare potențială la adresa siguranței naționale, motiv pentru care, în urma atacurilor teroriste de la Paris, autoritățile de la Bratislava monitorizează întreaga comunitate musulmană, informează Reuters.

 
Anterior, oficiali slovaci s-au alăturat celor polonezi în criticile privind planul Uniunii Europene de a redistribui în statele membre migranții extracomunitari, majoritatea musulmani, ei atrăgând atenția că atentatele de la Paris au arătat riscurile pe care le implică primirea și integrarea acestora în societățile europene.
 
"Cu excepția atacului comis de norvegianul Breivik, practic de fiecare dată când are loc un atac terorist autorii sunt musulmani. Prin urmare, dacă acești oameni stau legal în Slovacia, este obligația noastră să verificăm dacă ei au contacte cu persoane suspecte", a spus Fico în fața presei.
 
'Oricine dorește să fie un apărător al drepturilor omului trebuie să meargă la o conferință despre drepturile omului. Aici vorbim de securitate', a indicat el când a ajuns la ambasada Franței, unde a păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor atacurilor de la Paris.
 
Întrebat apoi, într-un interviu televizat, despre măsurile specifice pe care le-a dispus, șeful executivului de la Bratislava a precizat că fiecare musulman aflat pe teritoriul slovac este monitorizat și că a fost sporită activitatea de supraveghere a taberelor de refugiați și a extremiștilor de extremă-dreapta.
 
După declarațiile sale a a reacționat Fundația Islamică din Slovacia, care l-a acuzat că evaluează amenințările pe criterii religioase.
 
În Slovacia, țară cu o populație de circa 5,4 milioane de locuitori, trăiesc circa 5.000 de musulmani. În timpul dezbaterilor din vară privind cotele de refugiați — când acestea erau încă voluntare—, Fico a declarat că țara sa preferă să primească refugiați creștini, nu musulmani, precizând însă apoi, în urma criticilor, că nu-i va respinge pe aceștia din urmă. Ulterior, după ce la Consiliul Justiție și Afaceri Interne de pe 22 septembrie au fost impuse cotele obligatorii de refugiați, Fico a declarat că țara sa nu va accepta aceste cote, indiferent de consecințe.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close