Antena 3 CNN Externe Moment istoric pentru tratamentul demenţei | Un medicament a demonstrat că acționează împotriva bolii Alzheimer

Moment istoric pentru tratamentul demenţei | Un medicament a demonstrat că acționează împotriva bolii Alzheimer

Un medicament experimental a încetinit ritmul de declin al memoriei și al gândirii la persoanele care suferă de boala Alzheimer în fază incipientă.

Moment istoric pentru tratamentul demenţei | Un medicament a demonstrat că acționează împotriva bolii Alzheimer
Sursa foto: Pexels.com | Anna Shvets
de Claudia Popovici    |    28 Sep 2022   •   20:57

După 18 luni, declinul cognitiv al pacienților cu Alzheimer cărora li s-a administrat acest medicament, dezvoltat de Eisai și Biogen, a fost redus cu 27% față de cei care au primit un tratament placebo.

Este o schimbare modestă în ceea ce privește rezultatele clinice, dar este prima dată când s-a demonstrat în mod clar că un medicament poate modifica traiectoria bolii, notează The Guardian, citat de Mediafax. 

"Acesta este un moment istoric pentru cercetarea în domeniul demenței, deoarece este primul studiu de fază 3 al unui medicament pentru Alzheimer care reușește să încetinească cu succes declinul cognitiv", a declarat Dr. Susan Kohlhaas, director de cercetare la Alzheimer's Research UK:

"Mulți oameni consideră că Alzheimer este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Acest lucru o spune clar: dacă se intervine din timp, se poate avea un impact asupra modului în care evoluează oamenii".

În cadrul studiului, la care au participat aproximativ 1.800 de pacienți cu Alzheimer în stadiu incipient, pacienților li s-au administrat perfuzii de două ori pe săptămână ale medicamentului, numit lecanemab. De asemenea, s-a demonstrat că acesta a redus plăcile toxice din creier și a încetinit declinul memoriei pacienților.

Aproximativ o cincime dintre pacienți au prezentat efecte secundare, inclusiv umflături sau hemoragii cerebrale, iar aproximativ 3% dintre aceștia au prezentat efecte secundare simptomatice.

Rezultatele oferă un impuls pentru ipoteza potrivit căreia îndepărtarea din creier a depozitelor lipicioase ale unei proteine numite amiloid beta poate întârzia avansarea bolii.

O serie de medicamente anterioare s-au dovedit a reduce cu succes nivelurile de amiloid din creier, dar fără nicio îmbunătățire a rezultatelor clinice.

Se așteaptă ca Eisai și Biogen să solicite aprobarea de reglementare în SUA și Europa până la sfârșitul anului.

×
Subiecte în articol: medicament Alzheimer
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close