Antena 3 CNN Externe Mihnea Constantinescu, respins pentru ocuparea funcţiei de ambasador la Chişinău

Mihnea Constantinescu, respins pentru ocuparea funcţiei de ambasador la Chişinău

Mihnea Constantinescu, respins pentru ocuparea funcţiei de ambasador la Chişinău
Sursa foto: Mihnea
24 Apr 2009   •   16:11

Fostul secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Mihnea Constantinescu, a fost respins de către autorităţile din Republica Moldova pentru ocuparea funcţiei de ambasador al României la Chişinău. Acesta a fost propus pentru acest post, după ce ambasadorul Filip Teodorescu a fost declarat persona non grata.

Anunţul a fost făcut printr-un comunicat de presă al MAE, remis Mediafax, în care se precizează că MAE a primit o Notă Verbală din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova prin care li se solicită autorităţilor române propunerea unei alte persoane pentru ocuparea acestei funcţii.

La începutul lunii aprilie, Mihnea Constantinescu a fost votat în unanimitate pentru ocuparea acestei funcţii, primind avizul comisiilor de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

"Am primit numeroase sugestii şi am avut foarte multe opinii cu privire la activitatea pe care o vom desfăşura la Ambasada de la Chişinău", declara Mihnea Constantinescu, după ce a fost audiat de cele două comisii de specialitate ale Parlmentului.

Mihnea Constantinescu este un apropiat al liderului PSD, Mircea Geoană, fost secretar de stat la MAE şi fost şef de cabinet în perioada prim-miniştrilor Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Năstase. El a fost şef de cabinet şi sub premierul Petre Roman. Are o relaţie de prietenie veche cu actualul liderul PSD, fiind amândoi membri ai Institu­tului ASPEN condus de Mircea Geoană.

În urmă cu doi ani, Constantinescu a recunoscut că a redactat una dintre cărţile semnate de Mircea Geoană, în perioada în care acesta era simplu şef de partid, iar el lucra pentru premierul Tăriceanu, la Guvern. Numele lui Mihnea Constantinescu a fost vehiculat şi printre colaboratorii şi consilierii cu care Geoană dorea să se înconjoare la cabinetul său de preşedinte al Senatului.

România a fost nevoită să găsească un nou ambasador pentru Republica Moldova, după ce Filip Teodorescu a fost declarat persona non grata. Filip Teodorescu a fost convocat la sediul Ministerului de Externe din Chişinău, unde i s-a înmânat o notă prin care este informat că din cauza "unor acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică" el şi Ioan Gaborean sunt declaraţi personae non gratae, urmând a părăsi teritoriul Republicii Moldova în decurs de 24 de ore", informa un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ucigașul interlopului Emi Pian, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare
x close