Antena 3 CNN Externe Milan Milutinovici, achitat de acuzaţiile de crime de război, la Tribunalul Penal Internaţional

Milan Milutinovici, achitat de acuzaţiile de crime de război, la Tribunalul Penal Internaţional

Milan Milutinovici, achitat de acuzaţiile de crime de război, la Tribunalul Penal Internaţional
Sursa foto: Milan Milutinovici
26 Feb 2009   •   22:02

Fostul preşedinte sîrb Milan Milutinovici a fost achitat de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie. Milutinovici şi alţi cinci apropiaţi au fost judecaţi pentru crime de război şi împotriva umanităţii în timpul războiului din Kosovo. Cei şase fuseseră acuzaţi că ar fi ordonat deportarea a aproximativ 800.000 de civili din Kosovo şi uciderea altor câteva sute. Ceilalţi 5 au primit între 15 şi 22 de ani de închisoare.
"Rog pe inculpatul Milan Milutinovici să se ridice. Curtea te găseşte nevinovat."
Fostul preşedinte sârb a fost achitat de Tribunalul Penal Internaţional şi s-a ordonat imediata eliberare a acestuia. Cei 5 apropiaţi ai săi au primit însă între 15 şi 22 de ani de închisoare.
Hotărârea judecatorească a fost prima emisă de Tribunalul Penal Internaţional în cazul sârbilor acuzaţi de crime de război în timpul conflictului armat din Kosovo.
Etnicii albanezi din Kosovo s-au declarat mulţumiţi de sentinţa dată de tribunalul de la Haga, însă achitarea fostului preşedinte nu a fost foarte bine primită.
"Este o sentinţă care ne aduce satisfacţie, însă mică, mai ales pentru aceia dintre noi care şi-au pierdut apropiaţii şi pe cei iubiţi. Dealtfel, pedepsirea acestor oameni nu este suficientă pentru că ei sunt doar cei care au dat ordinele, aceia care le-au executat sunt în altă parte în Serbia. Omenirea a fost servită pentru că acum toată lumea ştie ce s-a întâmplat. În trecut nimeni nu a ştiut ce se întâmpla aici, acum toată lumea cunoaşte masacrele care s-au petrecut aici."
Potrivit procurorilor, cei şase acuzaţi ar fi ordonat deportarea a aproximativ 800.000 de civili din Kosovo şi uciderea altor cateva sute.
Acuzarea a susţinut că deciziile preşedintelui sârb şi ale celor cinci au fost luate deoarece s-a încercat modificarea componenţei etnice a zonei majoritar-albaneze şi pentru a putea menţine controlul sarb.
Antena 3

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close