Antena 3 CNN Externe Militarii americani şi-au cerut scuze pentru uciderea, din greşeală, a 15 civili afgani

Militarii americani şi-au cerut scuze pentru uciderea, din greşeală, a 15 civili afgani

Militarii americani şi-au cerut scuze pentru uciderea, din greşeală, a 15 civili afgani
Sursa foto: Soldati americani
31 Ian 2009   •   11:53

Militarii americani au mers într-o localitate din Afganistan pentru a-şi cere scuze pentru că au omorât din greşeală 15 civili. Ei au oferit astfel compensaţii în valoare de 40.000 de dolari rudelor celor ucişi. În noaptea de 19 ianuarie un raid american a ucis 15 civili afgani în apropiere de Kabul. Atacul americanilor viza un lider al militanţilor talibani din zonă. Acesta a fost ucis, dar raidul a făcut şi alte victime. Rudele civililor omorâţi s-au plâns oficialilor de la Kabul dar şi reprezentanţilor americani în regiune.
După incident, câţiva militari americani s-au deplasat în zonă şi au donat 40.000 de dolari oamenilor afectaţi de bombardament. Americanii au plătit câte 2.500 de dolari fiecărei familii care a avut o rudă ucisă în bombardament. Nici cei doi răniţi în radiul american nu au fost uitaţi. Ei au primit din partea soldaţilor câte 500 de dolari.
Armata americană apelează în mod constant la astfel de plăţi pentru rudele victimelor civile însă rareori sumele sunt făcute publice.
Preşedintele Hamid Karzai a cerut guvernului Statelor Unite stabilirea unei înţelegeri care să permită o participare afgană mai mare la operaţiunile desfăşurate. ?Aşteptăm un răspuns de la prietenii noştri în patru săptămâni pentru că acestea sunt probleme critice. Ceea ce se întâmplă în satele din Afganistan nu doar ne îngreunează guvernarea, ci şi subestimează legitimitatea războiului împotriva terorismului. Şi asta din cauza victimelor civile, incursiunilor terestre, raidurilor şi arestărilor?, a spus acesta
Karzai a averizat SUA că dacă nu va primi un răspuns în maxim o lună va cere părerea poporului afgan cu privire la operaţiunile militare internaţionale din teritoriu.
Antena 3

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close