Antena 3 CNN Externe Ministrul rus de Externe a cerut SUA să renunţe la scutul european antirachetă

Ministrul rus de Externe a cerut SUA să renunţe la scutul european antirachetă

Ministrul rus de Externe a cerut SUA să renunţe la scutul european antirachetă
Sursa foto: Serghei Lavrov
08 Mai 2009   •   19:10

Ministrul rus de Externe a cerut Statelor Unite să renunţe la scutul european antirachetă şi la susţinerea acordată extinderii NATO. Serghei Lavrov a precizat, în întâlnirile cu preşedintele american, că planurile fostei administraţii de la Casa Albă au afectat grav interesele ţării sale.

Serghei Lavrov a avetizat că Rusia va reacţiona în cazul în care Statele Unite vor finaliza proiectul european de scut antirachetă şi vor milita pentru extinderea spre estul Europei a Alianţei Nord-Atlantice. Preşedintele american Barack Obama a încercat să tempereze temerile Moscovei: ?Este o ocazie excelentă de a restabili relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia în o serie de probleme printre care armele nucleare şi proliferarea nucleară, situaţia din Afganistan şi Pakistan, relaţiile cu Iranul, cu Orientul Mijlociu, legăturile comerciale dintre cele două ţări şi cum abordăm criza financiară care a afectat economiile tuturor ţărilor din lume."

Lavrov s-a mai întâlnit şi cu secretarul de stat american Hillary Clinton cu care a căzut de acord că divergenţele existente între Moscova şi Washington cu privire la Georgia nu vor avea impact asupra negocierilor din domeniul dezarmării.

?Reducerea arsenalului de arme strategice este un subiect atât de important pentru Rusia, Statele Unite şi pentru întreaga lume încât nu putem să ne referim la el doar când vorbim de un anumit regim de pe glob. În ceea ce priveşte situaţia din Cauzaz, în special cea din sudul Caucazului, avem diferende evidente. Nu dorim să le ascundem, dar suntem de acord asupra unui lucru: trebuie să facem tot ce putem pentru a stabiliza zona?, a declarat Lavrov

Serghei Lavrov şi-a anulat participarea la Consiliul Rusia-NATO de la sfârşitul lunii mai pentru a protesta împotriva manevrelor militare ale NATO în Georgia. Moscova a promis că va reveni la discuţii dacă se va renunţa la extinderea spre est a alianţei.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close