Antena 3 CNN Externe Mişcarea palestiniană Fatah acuză Israelul de moartea lui Yasser Arafat

Mişcarea palestiniană Fatah acuză Israelul de moartea lui Yasser Arafat

Mişcarea palestiniană Fatah acuză Israelul de moartea lui Yasser Arafat
Sursa foto: Yasser Arafat
07 Aug 2009   •   02:51

Mişcarea palestiniană Fatah, care organizează în Cisiordania primul său congres general din ultimii 20 de ani, a acuzat Israelul pentru moartea fondatorului şi liderului său istoric Yasser Arafat.

Yasser Arafat, la acea vreme preşedinte al Autorităţii Palestiniene, a murit la 11 noiembrie 2004 la vârsta de 75 de ani, într-un spital al parizian, după ce fusese blocat timp de doi ani de către Israel în cartierul său general din Ramallah, în Cisiordania.
Arafat a fost victima unei "importante alterări a stării sale generale şi a unor anomalii sangvine", potrivit raportului realizat de medicii francezi după moartea sa.

Misterul din jurul cauzelor care au dus la brusca deteriorare a sănătăţii sale rămâne însă neelucidat, mai mulţi oficiali palestinieni fiind convinşi că liderul lor a fost otrăvit de Israel, care dezminte acest lucru.

Delegaţii la Congresul Fatah au votat în unanimitate o rezoluţie conform căreia "Israelul, în calitate de forţă ocupantă, poartă întreaga responsabilitate pentru asasinarea martirului Yasser Arafat".

Membrii Fatah au decis să creeze o comisie "de continuare a anchetei" în legătură cu cauzele decesului, urmând să expună concluziile justiţiei internaţionale.

Ministrul israelian al Informaţiilor, Youli Edelstein, a respins categoric acuzaţia

"Această decizie ridicolă prin care Israelul este acuzat că l-a lichidat pe acest mare asasin vizează să transforme într-un sfânt partidul Fatah şi să justifice lupta armată a palestinienilor, în timp ce Israelul le întinde mâna pentru a face pace", subliniază Edelstein.

Disensiunile dintre liderii Fatah, care au contribuit la declinul mişcării, s-au accentuat în ultimele săptămâni, când secretarul său general şi unul dintre fondatori, Farouk Kaddoumi, l-au acuzat public pe liderul său actual, preşedintele Mahmoud Abbas, că ar fi complotat cu Israelul pentru a-l elimina pe Yasser Arafat.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Yasser Arafat Palestina Cisiordania
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close