Antena 3 CNN Externe NASA are nevoie de alte 50 miliarde dolari pentru a ajunge pe Lună

NASA are nevoie de alte 50 miliarde dolari pentru a ajunge pe Lună

NASA are nevoie de alte 50 miliarde dolari pentru a ajunge pe Lună
Sursa foto: apollo 11
14 Aug 2009   •   13:01

NASA nu va putea să îşi îndeplinească obiectivul de a trimite oameni pe Lună până în 2020, sau măcar să spere să ajungă pe Marte, deoarece suferă de subfinanţare cronică, avertizează o comisie prezidenţială din SUA.
Agenţia spaţială are nevoie de cel puţin alte 50 miliarde de dolari în următorii zece ani pentru a se apropia de pensionarea navetei spaţiale, încheierea construcţiei la Staţia Spaţială Internaţională şi de lansarea unor noi călătorii de descoperiri.

Evaluarea vine de la o comisie din zece membri stabilită de preşedintele american pentru a analiza programul american de zboruri spaţiale cu astronauţi la bord. Aceasta este compusă din experţi aerospaţiali şi foşti astronauţi, ia raportul final va fi livrat la finele lunii.
La ultima audiere publică, comisia a dezvăluit că a ajuns deja la concluzia că actualele obiective ale NASA nu sun ?realizabile?.

Fără suplimentarea fondurilor pentru ?Constellation?, programul ce va înlocui flota spaţială şi trimite astronauţi mai departe în sistemul solar cu navete de nouă generaţie, Luna nu va mai primi vizitatori umani până cel puţin în 2030, iar NASA nu va putea construi o nouă navă.

?Dacă Moş Crăciun ne-ar aduce sistemul mâine, perfect dezvoltat, iar bugetul nu s-ar schimba, următoarea noastră acţiune ar fi tot de anulare,? declara Jeff Greason, membru al Comisiei. Acesta amintea că sistemul cere aproape dublul actualului buget doar pentru a opera.

Circa 9 miliarde de dolari au fost cheltuiţi pe Constellation, dar NASA şi-a văzut redus bugetul cu 30 de miliarde de dolari anii trecuţi, iar cele 81 miliarde rămase nu sunt de ajuns.
Printre propunerile comisiei se numără economisirea resurselor prin angajarea sectorului privat pentru a transporta oameni şi materiale la staţia spaţială, pentru a păstra resursele pentru misiuni mai ?de impact?.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: NASA
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close