Antena 3 CNN Externe NATO: Avem nevoie de Rusia în Afganistan

NATO: Avem nevoie de Rusia în Afganistan

NATO: Avem nevoie de Rusia în Afganistan
Sursa foto: Anders Fogh Rasmussen
16 Dec 2009   •   01:41

Şeful NATO a recunoscut că va cere ajutorul Rusiei pentru Afganistan, incluzând aici echipament şi antrenori pentru forţele afgane, marţi efectuând prima sa vizită la Moscova în calitate de şef al alianţei.
"Mi-ar plăcea foarte mult să văd un angajament mai mare rus în operaţiunea noastră din Afganistan şi doresc o cooperare mai largă," arăta secretarul general al MATO, Anders Fogh Rasmussen .
Acesta arăta că Rusia a oferit deja facilităţi de tranzit pentru livrările NATO. "Cred că ar trebui să analizăm mai atent cum putem extinde aceste facilităţi . De asemenea aş dori să văd o contribuţie mai mare la misiunea noastră de pregătire a trupelor afgane. Cred că ei ar putea contribui la această pregătire şi cred că ar putea oferi echipament şi alte facilităţi pentru forţe de securitate afgane," arăta Rasmussen .
Forţele sovietice au invadat Afganistanul în 1979 pentru a susţine aliaţii comunişti, dar s-au văzut implicate într-un război de 10 ani cu insurgenţii mujahedini în urma căruia au murit circa 15000 de sodaţi ruşi şi un milion de afgani- o experienţă ce a convins Moscova să nu mai trimită soldaţi în acest stat acum-
Cu toate acestea promis mai mult sprijin pentru NATO, recunoscând că un eşec în înfrângerea talibanilor ar putea duce la răspândirea insurgenţei islamice în Asia Centrală. Ambasadorul rus la NATO declara săptămâna trecută că Moscova este dispusă "să facă orice, cu excepţia trimiterii de trupe."
Rasmussen se va întâlni cu preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin în decursul zilei de miercuri. Deşi discuţiile despre Afganistan vor fi principalul subiect, este de aşteptat să se abordeze şi planul pentru apăratea antirachetă şi propunerile ruse pentru planul de securitate europeană.
Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close