Antena 3 CNN Externe NATO: Membrii europeni trebuie să egaleze trupele SUA în Afganistan

NATO: Membrii europeni trebuie să egaleze trupele SUA în Afganistan

NATO: Membrii europeni trebuie să egaleze trupele SUA în Afganistan
Sursa foto: razboiul din afganistan
04 Aug 2009   •   08:21

Noul şef al NATO a cerut statelor membre europene să trimită mai multe trupe în Afganistan pentru ca acest stat să nu devină ?o gară centrală a terorismului internaţiinal?.
Anders Fogh Rasmussen a declarat că doreşte un echilibru între forţele NATO din America de Nord şi cele din Europa pentru a evita percepţia că misiunea din Afganistan este o operaţiune americană.
Declaraţiile sale în prima zi în funcţie ca secretar general al organizaţiei vin pe fondul pregătirii de către comandantul NATO din Afganistan a unei cereri pentru alte mii de trupe din SUA.
Experţii care au lucrat cu generalul Stanley McChrystal pe strategia afgană spun că acesta consideră că este nevoie de mulţi alţi soldaţi pentru a salva misiunea.
Ei au descris operaţiunile ca fiind periculos de subevaluate în materie de personal.
Anthony Cordesman, de la Centrul pentru Studii Internaţionale şi Strategice, sublinia că fără dublarea numărului de trupe, de la 150.000 la 300.000, conflictul ar putea fi pierdut.
Mii de alţi soldaţi afgani sunt necesari pentru a menţine poziţiile cucerite trupele aliate.
Generalul McChrystal este aşteptat să îşi prezinte săptămâna viitoare analiza la Casa Albă şi NATO şi acum analizează cum să împace opoziţia politică cu nevoile militare pentru a stabili câte trupe în plus să ceară. La numirea sa în funcţie se spera că suplimentarea trupelor va fi ultimul lucru pe care îl va face acesta.
De altfel, Jim Jones, consilierul pe probleme de securitate al lui Obama, a mers în Afganistan luna trecută pentru a-i avertiza pe comandanţi să nu mai ceară trupe şi să se concentreze pe dezvoltarea economică în schimb.
?Dacă nu se face cum trebuie, atunci nu sunt destule trupe în lume pentru a reuşi,? declara acesta.
Liderul american se confruntă cu opoziţia şi propriului partid pentru suplimentarea trupelor. Astfel, după stabilirea desfăşurării a 21.000 de soldaţi americani, noile cereri de suplimentare a trupelor vor reveni Europei.
Rasmussen aprecia că însăşi supravieţuirea alianţei depinde de echilibrul forţelor europene şi americane în Afganistan.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close