Antena 3 CNN Externe Noapte relativ paşnică în Grecia, după şase zile de haos

Noapte relativ paşnică în Grecia, după şase zile de haos

Noapte relativ paşnică în Grecia, după şase zile de haos
12 Dec 2008   •   09:09

În Grecia au continuat, şi joi noapte, ciocnirile dintre grupuri manifestanţi şi forţele de ordine. Poliţia consideră, însă, că tensiunea s-a mai redus, pentru prima dată de sâmbăta trecută, când violenţele au fost dezlănţuite de moartea unui adolescent, ucis de un poliţist. Studenţii şi militanţii extremei stângi au manifestat joi seară pe străzile centrale din Atena şi Salonic. Ei au denunţat violenţa poliţiştilor, catalogaţi drept ?criminali?.
Manifestaţiile, la început paşnice, au fost urmate de incidente violente. Grupuri mici de tineri au atacat forţele de ordine cu pietre şi sticle incendiare. Poliţiştii au ripostat cu gaze lacrimogene şi mai mulţi protestatari au fost arestaţi. Purtătorul de cuvânt al poliţiei a consemnat, totuşi, o ?scădere a tensiunii? faţă de zilele şi nopţile precedente. În timp ce forţele de ordine rămân vigilente, comercianţii din Atena îşi redeschid prăvăliile devastate, iar urmele vandalismului sunt îndepărtate de pe străzi.
De la căderea dictaturii militare, în 1974, poliţia din Grecia nu are acces în incinta universităţilor. Organizaţiile studenţeşti au anunţat, pentru vineri, o manifestaţie de mare amploare. Protestele au căpătat un aspect politic. Tinerii revoltaţi au preluat revendicările opoziţiei de stânga: ajutoare sociale pentru cei săraci, loviţi în plin de criză, şi reducerea alocaţiilor pentru forţele de securitate. Valul de violenţe, fără precedent de la căderea dictaturii, a slăbit şi mai mult guvernul care avea, oricum, o majoritate la limită în Parlament. Opoziţia cere demisia executivului şi alegeri anticipate care să aducă un guvern mai puternic.
Sursa foto: boston.com
Antena 3

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close