Antena 3 CNN Externe Noua regulă americană: Fără lupte lângă casele afgane

Noua regulă americană: Fără lupte lângă casele afgane

Noua regulă americană: Fără lupte lângă casele afgane
Sursa foto: armata americana
23 Iun 2009   •   08:05

Comandantul american din Afganistan va ordona trupelor SUA şi NATO de a nu mai duce lupte cu militanţi ce se ascund printre civili, anunţând astfel una din cele mai importante măsuri de a-i proteja pe civilii afgani.
Cele mai multe victime civile din ultimii ani s-au produs în timpul luptelor din satele afgane, când loviturile aeriene americane ţintite spre militanţi au ucis şi civili.
Comandanţii americani susţin că asemenea morţi le-au afectat misiunea deoarece îi întoarce pe afgani contra guvernului şi forţelor internaţionale.
Preşedintele afgan Hamid Karzai a presat forţele american să reducă victimele civile de câţiva ani. ONU susţine că SUA, NATO şi forţele afgane au ucis 839 civili în războiul afgan anul trecut.
Generalul Stanley McChrystal, care a preluat comanda forţelor internaţionale din Afganistan în această lună, arăta că măsura eficienţei va fi "numărul de afgani protejaţi de violenţă" ? nu numărul de militanţi ucişi.
McChrystal va emite ordine prin care va arăta că trupele pot ataca insurgenţi ascunşi în case afgane dacă forţele SUA sau NATO sunt în pericol iminent, arăta un purtător de cuvânt al armatei, Greg Smith.
?Dacă există un complex din care trag şi dacă se pot retrage în siguranţă, fără a pune în pericol soldaţii, atunci aceasta este opţiunea pe care trebuie să o aleagă. În aceste complexe ştim că sunt ţinuţi civili prizonieri."
Antena3.ro

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close