Antena 3 CNN Externe Numărul ruşilor care cer cetăţenie în Republica Moldova a explodat în ultima perioadă

Numărul ruşilor care cer cetăţenie în Republica Moldova a explodat în ultima perioadă

Rușii cer în număr mare cetățenia Republicii Moldova, iar autoritățile sunt în alertă și încearcă să afle dacă valul de solicitări face parte dintr-o nouă încercare de destabilizare a țării, ordonată de la Moscova.

de Claudiu Ştefan    |    16 Ian 2024   •   15:31

Responsabilii de la Chișinău spun că fac față cu greu numărului mare de cereri de acordare a cetățeniei depuse de persoane provenite din Federația Rusă.

"Informațiile vin din partea Agenției de Servicii Publice de la Chișinău, cea care gestionează cererile de acordare a cetățeniei.

Oficialii agenției afirmă că, datorită situației geopolitice din regiune, creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, se înregistrează o creștere a numărului de persoane care vor să obțină cetățenia moldovenească.

Agenția face o solicitare către Guvernul de la Chișinău: să extindă, din cauza numărului mare de cereri, termenul de examinare a solicitărilor la șase luni, în loc de  20 de zile, cât este acest termen în prezent. 

Instituția precizează că 70% dintre solicitanții de cetățenie moldovenească sunt ruși iar 20% sunt ucraineni însă nu oferă și numerele exacte ale celor care vor să fie  cetățeni ai Republicii Moldova.

Republica Moldova a pierdut un milion de cetățeni după căderea blocului sovietic

Poate fi vorba de o încercare de destabilizare a Republicii Moldova sau de tentația pe care o reprezintă calitatea de cetățean al acestei țări, ca urmare a faptului că, în decembrie, Republica Moldova a primit aprobarea liderilor Uniunii Europene să deschidă negocierile de aderare la blocul comunitar.

Țara se bucură acum de un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Practic, se bucură de o libertate de circulație mai mare pentru cetățenii moldoveni, lăsându-i la o parte pe cei care solicită vize pentru Republica Moldova venind din Rusia sau din Ucraina.

Chiar și fără vize în UE, situația populației din Republica Moldova s-a înrăutățit catastrofal: în ultimii 30 de ani s-a redus de la 4,3 milioane de locuitori, cât erau la căderea blocului sovietic, până la 2,5 milioane, dacă nu luăm la calcul și Transnistria. 

Peste 1.000.000 de cetățeni moldoveni au plecat din țară în căutarea unei vieți mai bune în Occident", a relatat Claudiu Ștefan , redactor Externe Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close