Antena 3 CNN Externe O angajată a ambasadei franceze la Teheran a recunoscut că a participat la protestele din Iran

O angajată a ambasadei franceze la Teheran a recunoscut că a participat la protestele din Iran

O angajată a ambasadei franceze la Teheran a recunoscut că a participat la protestele din Iran
Sursa foto: Iran
09 Aug 2009   •   16:44

O angajată a ambasadei franceze, Clotilde Reiss, la Teheran a recunoscut că a participat la protestele din Iran. Femeia a făcut declaraţia în faţa tribunalului, unde este judecată pentru implicarea sa în manifestaţiile ce au urmat scrutinului prezidenţial care l-a scos învingător pe Mahmoud Ahmadinejad. O altă angajată susţine că ambasada franceză le-a cerut angajaţilor săi să primească manifestanţi în clădire, dacă acest lucru se dovedea necesar.

Clotilde Reiss este acuzată, potrivit agenţiei de ştiri IRNA, că a adunat informaţii despre manifestaţii şi că a încurajat protestatarii.

O sută de persoane sunt judecate în Iran pentru participarea la protestele ce au urmat realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad. Printre aceştia se află şi angajaţi ai ambasadelor Franţei şi Marii Britanii.

Şi un angajat al reprezentanţei britanice a declarat în timpul procesului că ambasada le-a cerut angajaţilor săi locali să fie prezenţi la locul protestelor.

Acuzaţii riscă până la cinci ani de închisoare, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi pentru că ar fi "mohareb" - inamici ai Domnului - riscă pedeapsa cu moartea.

După scrutinul prezidenţial din 12 iunie, Iranul s-a confruntat cu proteste violente împotriva realegerii în fruntea statului a lui Mahmoud Ahmadinejad. Potrivit unui bilanţ oficial, aproximativ 30 de oameni şi-au pierdut viaţa în timpul manifestaţiilor.

Antena 3

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close