O organizaţie afgană acuză folosirea fosforului alb în luptele dintre talibani şi americani

11 Mai 2009   •   19:51
O organizaţie afgană acuză folosirea fosforului alb în luptele dintre talibani şi americani Lupte Afganistan
O organizaţie afgană acuză folosirea fosforului alb în luptele dintre talibani şi americani

Medicii şi-au exprimat îngrijorarea, după ce au constatat o serie de arsuri ?neobişnuite? la mai mulţi săteni afgani răniţi după luptele dintre talibani şi trupele americane. O organizaţie care militează pentru respectarea drepturilor omului în Afganistan investighează posibilitatea ca una din părţile combatante să fi folosit fosfor alb.

Americanii au negat că ar fi folosit forfor alb în luptele din provincia Farah, despre care preşedintele Hamid Karzai spune că a făcut între 125 şi 130 de victime în rândul civililor, dar a sugerat că substanţa ar fi putut fi folosită de talibani. Oficialii americani susţin că talibanii au utilizat fosforul, o substanţă extrem de inflamabilă care provoacă răni grave, de cel puţin patru ori în ultimii doi ani.

Utilizarea fosforului pentru a ilumina ţinta sau pentru a produce fum este considerată legitimă de dreptul internaţionat, dar organizaţiile pentru drepturile omului susţin că folosirea substanţei în zone populate poate răni sau ucide civili, ceea ce consituie o crimă de război.

Doctorii afgani au declarat pentru Associaetd Press că au tratat cel puţin 14 pacienţi care sufereau de răni grave, nemaiîntâlnite în cariera lor medicală. Sătenii au fost răniţi în timpul luptelor purtate săptămâna trecută.

Antena3.ro

Parteneri
x close