Antena 3 CNN Externe O ţară mică din Europa îngrijorează BCE. Bancherii vorbesc de riscul agravării crizei de aici asupra euro

O ţară mică din Europa îngrijorează BCE. Bancherii vorbesc de riscul agravării crizei de aici asupra euro

O ţară mică din Europa îngrijorează BCE. Bancherii vorbesc de riscul agravării crizei de aici asupra euro
Sursa foto: Foto: dw.de
de M.Z.    |    28 Ian 2013   •   10:28

Un membru din conducerea Băncii Centrale Europene (BCE), Jorg Asmussen, s-a declarat îngrijorat de impactul unei agravări a crizei financiare din Cipru asupra euro, scrie publicaţia elenă Kathimerini, potrivit Mediafax.

Asmussen a avertizat în privinţa tentaţiei de a minimiza importanţa sistemică a crizei cipriote, având în vedere că economia acestei ţări reprezintă numai 0,15% din PIB-ul zonei euro.

"Nu ne aflăm într-o epocă normală pentru moneda unică, în consecinţă evoluţiile necontrolate din Cipru pot afecta progresele realizate în Europa în 2012", a avertizat bancherul.

De asemenea, Asmussen spune că o astfel de contagiune ar putea duce la propagarea, prin intermediul sectorului bancar, a problemei cipriote în Grecia, unde sunt prezente numeroase bănci din Cipru.

"De asemenea, ar putea fi un semnal prost într-o perioadă în care ţări precum Portugalia şi Irlanda se pregătesc să revină pe pieţele financiare", a adăugat oficialul.

Cipru, ţară a cărei economie a fost grav afectată de criza din Grecia, negociază cu FMI, UE şi BCE un plan de salvare financiară.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat vineri ratingul Ciprului, la două trepte de categoria ţărilor aflate în imposibilitate de plată.




×
Subiecte în articol: Cipru zona euro bce
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close