Antena 3 CNN Externe Obama, în vizită supriză în Afganistan, cere din nou combaterea corupţiei (VIDEO)

Obama, în vizită supriză în Afganistan, cere din nou combaterea corupţiei (VIDEO)

Obama, în vizită supriză în Afganistan, cere din nou combaterea corupţiei (VIDEO)
Sursa foto: obama limuzina
29 Mar 2010   •   00:52

Preşedintele american, Barack Obama, a făcut, duminică, o vizită surpriză în Afganistan, pentru a-l presa pe liderul Hamid Karzai să stopeze corupţia şi traficul de droguri.
Aceasta este prima vizită a lui Obama în acest stat de la preluare preşedinţiei, în urmă cu 14 luni. Preşedintele american a părăsit SUA la puţin timp după ora 02.00 GMT, iar purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, arăta că acesta doreşte să fie informat la faţa locului despre răzoi de generalul Stanley McChrystal, comandantul SUA şi NATO din regiune şi ambasadorul SUA Karl Eikenberry.
În cadrul vizitei, liderul american a cerut mai multă responsabilitate de la liderii ţării, o vigilenţă mai mare contra corupţiei şi o guvernare mai bună.
Obama a declarat că SUA nu va abandona Afganistanul, dar a subliniat că doreşte încheierea implicării directe în lupta contra talibanilor şi extremiştilor al-Qaida .
Cel puţin 945 membri ai armatei americane au murit în Afghanistan, Pakistan şi Uzbekistan ca urmare a invaziei americane din Afganistan din 2001.

"Statele Unite sunt un partener, dar intenţia noastră este de a ne asigura că afganii au capacitatea de oferi propria securitate, care este centrul misiunii noastre," arăta Obama trupelor de la Bagram.Preşedintele arăta că nu ar trimite americani să lupte în străinătate dacă nu ar fi o ameninţare puternică.
El sublinia că o preluare talibană a Afganistaului ar pune şi mai mult America în pericol.
Discursul lui Obama în faţa trupelor a fost evenimentul final al unei vizite ce a durat doar câteva ore şi s-a petrecut în întregime noaptea.
În cadrul unor declaraţii publice anterioare la palatul prezidenţial, Obama a declarat lui Karzai că este mulţumit de progresul realizat de la ultima discuţie şi a lăudat recenţii paşi în campania contra insurgenţilor.
Dar a subliniat că afganii trebuie să vadă îmbunătăţirea condiţiilor din teren.
"Progresul va continua să fie făcut... dar trebuie să continuăm progresul şi pe frontul civil," arăta Obama, referindu-se la lupta anti-corupţie, o guvernare bună şi domnia legii.
Karzai a promis că ţara sa "va înainta în viitor" şi va prelua propria securitate, mulţumindu-i lui Obama pentru intervenţia americană în acest stat.


Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close